A művészet forradalma

2016. február 19.
A Magyar Nemzeti Galériában május 1-ig látható az Orosz avantgárd az 1910-1920-as években című tárlat, amely a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd gyűjteménye.


Mihail Larionov: Zsidó Venus, 1912 © Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum, Mikhail Larionov: Jewish Venus, 1912 ©Ekaterinburg Museum of Fine Arts

Az orosz avantgárd művészetét bemutató kiállítások több mint ötven éve garantált közönségsikert jelentenek a világ bármely nagy múzeumában. S ennek egyik legfőbb oka, hogy ez a művészet minden elvontsága ellenére is a való életből, az orosz kultúra ezer éves gyökereiből és az emberek szebb élet utáni vágyából táplálkozik, sok humorral és megrázó kifejező erővel.


Ilja Maskov: Székben ülő nő portréja, 1913 © Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum Ilya Mashkov: Portrait of a Woman in an Armchair, 1913 ©Ekaterinburg Museum of Fine Arts

Kivételes alkalom, hogy az orosz avantgárd képzőművészet jelentős alkotói olyan múzeumi gyűjtemény keretében mutatkoznak be Budapesten, amelyet még így egyben sosem láthatott a világ. A Magyar Nemzeti Galériában kiállításra kerülő Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd kollekciójában többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, vagy Mihail Larionov, vagy Natalja Goncsarova.

2016. január 29. – május 1. Magyar Nemzeti Galéria, C épület