Mi sem tudnánk választani ennyi jó könyvből – Megvan az Aegon-jelöltek tízes listája

2016. március 03.
Összeállt a legrangosabb hazai irodalmi díj, az Aegon Művészeti Díj idei shortlistje. A szerzőkről egész estés film készül, előzetese mától látható az Aegon Youtube-csatornáján.

A díj történetében még soha nem fordult elő, hogy egy szerző kétszer is megnyerje. Idén erre három írónak van esélye, Esterházy Péternek, Térey Jánosnak és Rakovszky Zsuzsának.

Az abszolút rekorder egyébként Tóth Krisztina, ő eddig öt könyvével érdemelte ki a jelölést. Ha már rekordok: Danyi Zoltánt idén először jelölte kiadója Aegon Művészeti Díjra, és azonnal bekerült a legjobb tíz közé. Dragomán György és Oravecz Imre pedig mindketten másodjára shortlistesek.

A díj presztízsét jelzi, hogy 2016-ban minden eddiginél több, 104 szépirodalmi művet jelöltek a kiadók. A shortlist, vagyis a szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazataiból születik. A minden évben új összetételű zsűri tagjai – irodalmárok, tanárok és kritikusok– nem tudnak egymásról a shortlist összeállításakor, titkos online felületen pontoznak, így nem befolyásolhatják egymást a döntésben. Szavazataik alapján áll össze a kortárs irodalom legjobban várt tízes listája.

A 2016-os Aegon Művészeti Díjra esélyes tíz könyv ábécésorrendben:

Bartis Attila: A vége, Magvető Kiadó
Danyi Zoltán: A dögeltakarító, Magvető Kiadó
Dragomán György: Oroszlánkórus, Magvető Kiadó
Esterházy Péter: A bűnös, Magvető Kiadó
Marno János: Hideghullám, Magvető Kiadó
Oravecz Imre: Távozó fa, Magvető Kiadó
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan, Magvető Kiadó
Réz Pál: Bokáig pezsgőben, Magvető Kiadó
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra, Magvető Kiadó
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak, Jelenkor Kiadó