Nemzetközi irodalmi séta Budapest szívében

2016. március 31.
Március 31-én különleges irodalmi happening költözik a belvárosba, amely formabontó stílusban hozza közelebb a kortárs világirodalmat a hazai közönséghez. Az Irodalom Éjszakáján a Katona József Színház színművészei huszonkét izgalmas, esetenként a közönség számára egyébként nem látogatható helyszínen olvasnak fel részleteket kortárs szerzők műveiből.

Az esemény az EUNIC Hungary (az Európai Uniós Kulturális Intézetek Hálózata, melynek tagjai a budapesti kulturális intézetek és nagykövetségek) kezdeményezésére jött létre. Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója és a magyarországi EUNIC jelenlegi elnöke szerint a rendezvény célja, hogy az olvasóközönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a külföldi irodalom és más kultúrák alaposabb megismeréséhez.

Az Irodalom Éjszakája megvalósítására Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben és támogatásával kerül sor. „A Főváros rendkivül fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse a város és az irodalom kapcsolódását, a fiatalokra valóban hatni tudó, a feltétlen minőséget szem előtt tartó kreatív kezdeményezéseket. Örülök, hogy Budapest egyre többet olvas, hogy a kortárs, azon belül is a nemzetközi irodalom bekerül az emberek hétköznapjaiba” – mondta a rendezvény védnöke, Szalay- Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

A rendezvény főpartnere és egyik helyszíne a Katona József Színház, az irodalmi műveket pedig a Katona társulatának tagjai olvassák fel – szinte valamennyi színművésszel találkozhatnak az érdeklődők az Irodalom Éjszakáján. A 10-15 perces felolvasások este 19:00-kor kezdődnek, és minden helyszínen fél óránként ismétlődnek meg, az utolsó 22:30-kor indul. Egy helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel, 8 alkalommal. Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, hogy mely felolvasásokat szeretné meghallgatni az este folyamán. Az idei felolvasások Budapest V. kerületében olyan különleges helyszíneken zajlanak, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum restaurátor műhelye, a Katona József Színház társalgója vagy az Erzsébet híd kábelkamrája. A programot 22:30-kor a Katonában kezdődő Sziniszlem című koncert zárja, amely színházi előadásokban elhangzott slam-poetry szövegek gyűjteménye.

„Az Irodalom Éjszakájának ötlete Prágában született és az elmúlt kilenc év alatt a város kulcsfontosságú irodalmi eseményévé nőtte ki magát.  Bízom benne, hogy a budapesti Irodalom Éjszakája az idén és az elkövetkező években szintén hasonló utat fog bejárni” –  teszi hozzá Lucie Orbók, a rendezvény főszervezője, a Cseh Centrum igazgatója.

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A részletes program és a helyszínek listája a www.irodalomejszakaja.hu címen elérhető.