A világ a fotósok szemével

2016. április 06.
Idén is fantasztikus válogatással nyílt meg a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Elkalandozhatunk olyan helyszínekre, ahova talán soha nem jutunk el, és olyan emberi sorsokat ismerhetünk meg, amelyek napokig velünk maradnak.

Fotó: Fazekas István – Tranzitország

Aki nem járt még az idei sajtófotó kiállításon, annak érdemes útba ejtenie a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központot. Egy rendkívül izgalmas tárlatra készüljünk, ahol az elmúlt év aktuális hírein kívül találkozhatunk például sportot, művészetet bemutató alkotásokkal is. A fényképekhez tartozó leírásokat is érdemes elolvasni, így még jobban megismerhetjük a képek történetét, lelkét.

Rostás Bianka Ez egy kiváltság sorozatának egyik kép leírása szívbemarkoló és jó útravaló:

„Én mindig úgy gondolok erre, hogy én így születtem, ez egy kiváltság, lábak nélkül is ugyanolyan ember vagyok, mint mások.”

Fotó: Rostás Bianka – Ez egy kiváltság



Déri Miklós A roma test politikája Nincs ártatlan kép sorozata mellett nem lehet elmenni szó nélkül, az egyik legemlékezetesebb alkotás. „Roma értelmiségiek a romákhoz fűződő, társadalomban élő, sztereotip szerepekben. Amikor ránézünk egy romáról készült képre, azonnal beindul a faji értelmezés és a romák is folyamatosan arra kényszerülnek, hogy azzal foglalkozzanak, hogyan tekint rájuk a társadalom. A képeken keresztül ezt a társadalmi tekintetet szerettem volna megmutatni azt a látens rasszista, xenofób gondolkodásmódot, ami legtöbbször a romákra vetül.”

 

Fotó: Déri Tamás – A roma test politikája, Nincs ártatlan kép

A kiállítás közel két hónapon keresztül, 2016. március 25 – május 14. között tekinthető meg, a Capa Központban. A tárlat – a tervek szerint – Debrecenben, Kisvárdán, Gödöllőn és Szegeden is látható lesz az év során.

Szigeti Tamás fotográfus rendezte a több mint 300 képet bemutató tárlatot. Idén először a Menekültválság elnevezésű új kategóriájával bővült a pályázat, mely a 2015-ös év eseményeire reagálva született meg.

Fotó: Balogh Zoltán – Krízis a Keleti pályaudvaron

„Megjelent a vándorlóknak, a migránsoknak egy olyan kritikus tömege, amelyről mindenki tudja, de legalábbis érzi, hogy hosszú-hosszú évekre megváltoztatja, meghatározza a körülöttünk lévő világot, egyszersmind az életünket. A sajtófotósok közül sokan és gyorsan „rámozdultak a témára”, utaztak és fényképeztek, fényképeztek és utaztak. Olyan képanyagot készítettek, amely szétfeszítette a sajtó-pályázat három évtizedes kereteit” – mondta Szigeti Tamás.

Fotó: Balogh Zoltán – Krízis a Keleti pályaudvaron

Fotó: Schild Tamás – Semmi különös