Elek Ferenc: „Az írónő görbe tükröt tart elénk”

2016. április 18.
Képzeletszínházi utazásra hív A lemez újabb két oldala címmel a Kultkikötő produkció a Magyar Színházba. Négy remek színész – két férfi és két nő – teszi fel az emberi kapcsolatok örökösen visszatérő kérdéseit, és mutatja meg szituációk két oldalát. A lemez A oldalán viaskodó Elek Ferencet Jónás Beáta kérdezte.

Mielőtt elvállaltad a képzeletszínházi előadást, olvastad Janikovszky Éva írásait?

Ismerem az ifjúsági írásait, de ez a mostani egészen más. A lemez két újabb oldala újszerű találkozást hozott számomra Janikovszky Éva munkásságával: a szellemes hangnem mögött nagyon is fontos figyelemfelkeltés bújik meg. Az írónő görbe tükröt tart elénk, arra próbál rávilágítani, hogy soha ne feledkezzünk meg az érem – avagy a lemez – másik oldaláról. Életünk során számos reláció adódik, vegyük például a férfi-nő, vagy szülő-gyerek kapcsolatát, amikor véleményt alkotunk, és beleesünk abba a hibába, hogy csak az egyik oldal tükrében mondjuk ki a végszót.

Mitől érzed hitelesnek Janikovszky Éva gondolatait?

Janikovszky Évát bölcs embernek tartom, akit a kivételes írói tehetség mellett egészséges öniróniával és szenzációs humorral is megáldott a sors. Ezeknek köszönhető az a profizmus, ahogyan megőrzi önmagát kívülállónak, nem állva sem az egyik, sem a másik oldalra.

Van kedvenc jeleneted az előadásból?

Sokat sorolhatnék, de talán van egy, amit egészen közelinek érzek magamhoz. Egy egészen hétköznapi cselekvésről van szó: autóvásárlás egy házaspár életében…

Janikovszky Évát elsősorban a gyermek- és ifjúsági irodalom jeles képviselőjeként ismerjük. Felnőttként mennyire van jelen a mese az  életedben?

Marcival, a kisfiammal nagyon szeretjük a meséket. Csukás István mesehőse, Süsü az egyik kedvenc karakterünk. Volt olyan, hogy a tévében látott jeleneteket továbbszőttük, de Süsüt hívtuk segítségül akkor is, amikor tanítani szerettem volna a kisfiamat. Adódott egy helyzet napközben Marcival, ami számára új volt, és nem igazán értette még az összefüggéseket. Akkor este azt játszottuk el mese formájában.

Milyen útravalóval indítod el a kisfiadat a felnőttek világába?

Van néhány alapérték, ami számomra is nagyon fontos volt gyerekkoromban, és ugyanezt adom tovább neki: végezze el a feladatait, legyen becsületes és tapintatos, de soha ne hazudjon.

Az előadás a Pesti Magyar Színházban vendégeskedik. Hogy érzed magad ott?

Nagyon jól, kifejezetten örültem, hogy felkértek erre a szerepre. Két évet álltam már ezen a színpadon, akkor még a Nemzeti Színház stúdiójaként működött. Akkoriban is nagyon inspiráló volt itt dolgozni.

Akár a jövőben is találkozhatunk veled a Hevesi Sándor téri épületben?

Ha adódik egy újabb lehetőség, és összeegyeztethető az anyaszínházamban, a Katona József Színházban vállalt feladataimmal, akkor örömmel vállalom majd.

A Magyar Színház és a Móra Könyvkiadó közös szervezésében 2016. április 23-án egész nap a szerző műveivel kapcsolatos programokat kínálnak gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Délelőtt az Égigérő fű, este A lemez két újabb oldala foglalja keretbe az eseményeket. Mindkét előadás akadálymentesített a mozgás- és látássérült nézők számára. A két előadás a Móra Könyvkiadó jóvoltából 50%-os jeggyel tekinthető meg, így az aznapra szóló legdrágább színházjegy 1500 forintba kerül. A kísérőprogramok ingyenesek. 10:00-től 17:00 óráig látogathatók a színházban: kreatív készségfejlesztő program gyermekeknek, Földi Andrea jelmeztervező vezetésével • kiállítás Janikovszky Éva könyveinek illusztrációiból • a mozisarokban az író képeskönyveiből készült rajzfilmek vetítése • az olvasó sarokban a népszerű szerző könyvei várják a gyerekeket és szüleiket.

Bővebb infó ITT!