4 film, amit minden nőnek látnia kell – Marie Claire Filmnapok

2016. április 22.
Megindító, komoly mondanivalóval bíró filmekből sem lesz hiány az április 29-én és 30-án megrendezett Marie Claire Filmnapokon.

Carol
Nem csak azért, mert 6 jelölést kapott az idei Oscaron… Még az sem elég érv, hogy a film romantikus, kellően drámai és persze meseszép látványvilággal operál. Az ötvenes évek csillogó New Yorkjában két nő között szerelem szövődik. A Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült mozi túl a leszbikus szerelemábrázoláson az előítéletek ellen küzd. Nevezhetjük emancipációs történetnek is. Hiszen Carol több ponton is megszegi korának társadalmi normáit (válófélben van, egy nőt választ szeretőjének, aki ráadásul rangján aluli). Hinnünk kell abban a szerelemben, amely képes minden előítéleten átlépni!

Mustang
Kiállsz magadért? Képes vagy a saját boldogságodat szem előtt tartani? A film öt lánytestvér története, akik a nyári szünetben szeretnének szabadulni a bigott török falu, közeg által rájuk erőltetett béklyók alól. Mit tesznek az elnyomás ellen? Kinek mit jelent a szabadság? A film az öt jellemző női reakciót mutatja meg, ahogyan mi is viselkedhetünk, ha ki kell állnunk magunkért. A Mustang a szabadságról szól, elgondolkodtat: van egy pont az életünkben, amikor tovább nem várhatunk a megmentőre, nem simulhatunk bele a szokások és elvárások rengetegébe.

Maternity Blues
Megbocsátás, megbánás, feldolgozás témában nem is születhetett volna a nőket súlyosabban érintő témájú film, mint az olasz Maternity Blues. A film négy nő anyaság történetét meséli el. Mind a négy nő – köztük az egyik anyát alakító Osvárt Andrea – ugyanazért a bűnért fizet egy különleges intézményben. Anyák, akik gyerekgyilkosságot követtek el: ki véletlenül, ki egy sötét pillanatában, ki eutanáziát követett el… Ez a mozi nem ítélkezik, sokkal inkább bepillantást nyújt a szereplők intézményen belüli életébe, önvádtól mardosott lelkük bugyraiba, amitől már nem is annyira gyilkosnak, mint áldozatnak tűnhetnek a szemünkben.

Csajkor
Mi a különbség látszat boldogság és boldogság között? A Csajkor című film erre a kérdésre keresi a választ. A Párizs külvárosában élő, fekete lány, Marieme élete csupa megpróbáltatás (rossz családi és anyagi körülmények, abuzív báty, tanulási nehézségek). De felcsillan előtte a remény a jobb, vagy legalábbis a felszínen boldogabbnak tűnő jövő képe egy háromfős csajbanda képében. A tizenéves lány menet közben szép lassan rájön nem biztos, hogy épp ez az, amit keres. Ő csak szeretne rátalálni önmagára, és szeretne valóban szabad és boldog lenni. Igazi fejlődéstörténet sok drámával.

A filmek mindegyikét megnézheted a Marie Claire Filmnapokon.

A részletes programért kattints a képre!