Viktoria Tolstoy: „Büszke vagyok az orosz gyökereimre”

2016. május 03.
Svédország kedvenc jazzénekesnője, Viktoria Tolstoy május 6-án ad koncertet a Müpában a Jazztavasz vendégeként.

Itthon talán kevesen tudják, hogy Lev Tolsztoj ükunokája, Viktoria Tolstoy az egyik legismertebb svéd jazzénekesnő. Már gimnazista korában lemezfelvételekre hívták vokálozni, tizennyolc évesen pedig felfedezte egy producer, akivel fel is vette első saját albumát. Gyökereiről My Russian Soul és My Swedish Heart című lemezein vallott, utóbbin az akusztikus post-bop stílusba svéd népzenei motívumokat csempészett. Legutóbbi, A Moment of Now című lemezén kedvenc popszámait ültette át jazzhullámokra. Kvartettjével május 6-án a Müpában nemcsak erről az albumról, hanem eddigi munkássága szélesebb keresztmetszetéből is válogat.

Amikor valaki meghallja a neved, nagy valószínűséggel ugyanazt kérdezi. Jártál már Oroszországban?

Jártam jó párszor, és meglátogattam Tolsztoj sírját és a házát is. Mindig nagyon élvezem.

Büszke vagy az orosz gyökereidre?

Természetesen. Büszke vagyok rá, és nem titok, hogy a név segítette a pályafutásomat, hiszen Tolsztojt és az írásait a világon mindenki szereti.

Mikor kezdtél el énekelni?

Tulajdonképpen nagyon korán… Három éves lehettem. Édesapám zongorázik, így minden nap együtt énekeltünk. Színpadon 15 évesen álltam először.

Mi a zenéd fő üzenete?

Szeretném, ha az emberek éreznének valamit, legyen az szomorúság vagy boldogság, miuközben a dalaimat hallgatják. Azt akarom, hogy a zeném elérje a szívüket.

Ki az, aki inspirálóan hat rád?

A legnagyobb példaképem Prince. Tulajdonképpen nyolc éves korom óta. Teljesen megdöbbentett a halála. Illetve a belga jazz zenész, Toots Thielemans hatott rám inspirálóan. De valójában az élet maga. Az emberek, a természet, különösen az óceán…

Mikor volt a legemlékezetesebb koncertélményed?

Azt kell mondanom, hogy 1998-ban. Mágikus volt.

Mire készülsz mostanság?

Épp egy új album munkálatai zajlanak. Olyan filmek dalai jelennek meg rajta, amelyek hatottak rám, mint A keresztapa, az Angyalok város a vagy a Fame. Nagyon élvezem, a jövő évben jelenik meg.

Mit üzennél a következő generációnak?

Mindig hallgassanak a belső hangra, és mindig bízzanak magukban.

Fotók: Jörg Grosse-Geldermann