Rosalie elmegy meghalni – ősbemutató a Stúdió K-ban

2016. május 13.
Negyedéves bábrendező hallgatók mutatkoznak be májusban a nagyközönség előtt egy-egy bábos előadással a Manna Produkció szervezésében. Az Ugródeszka sorozat első bemutatója Rosalie elmegy meghalni címmel készül, Szilágyi Bálint rendezésben, Nagypál Gábor és Spilák Lajos előadásában. Bemutató május 13-án lesz a Stúdió K-ban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem öt bábrendező hallgatója készít egy-egy magyar bábszínpadon még nem látott előadást a Manna gondozásában, az Ugródeszka sorozat keretében. Az évad végén bemutatott öt előadást a Thealter fesztiválon is megnézheti a közönség július 28 és 30 között a szegedi MASZK Egyesületnek köszönhetően, majd Budapesten is megismétlődik a sorozat a MU Színházban. A Manna vezetője, Gáspár Anna tavaly ismerkedett meg a rendező osztállyal, amikor menedzsment kurzust tartott az egyetemen. „A Manna alapítása óta dolgozunk együtt fiatal pályakezdőkkel és segítünk nekik az elindulásban, a bemutatkozásban. 2012-ben hirdettünk először meghívásos pályázatot az SZFE végzős rendező hallgatóinak. Akkor is épp bábrendezők álltak diploma előtt. Minden évben egy hallgató hozhatott létre a Manna segítségével egy produkciót. Idén először nem csak egy rendezőnek adunk lehetőséget, hanem az egész osztálynak. A menedzsment ismeretek javát a gyakorlatban tudják csak igazán elsajátítani a növendékek, és komoly helyzetbe kerülnek, ha független keretek között, már negyedévesen készíthetnek egy olyan előadást, amellyel kiléphetnek az Egyetem falai közül. A Manna Ugródeszka sorozatának ez a fő célja, az éppen diploma előtt álló hallgatók számára ad gazdasági és jogi hátteret és menedzsmenti támogatást egy produkció megvalósításához. Minden évben kíváncsian várom, hogy milyen témák érdeklik az éppen végzős rendezőket, milyen szövegekben gondolkodnak, milyen technikákkal és milyen történetet mesélnének el a közönségnek.” – mondta el Gáspár Anna a sorozat kapcsán. „Szilágyi Bálint kezdi a sorozatot a Rosalie elmegy meghalni című Kehlmann novellából készült felnőtt bábelőadással, május 13-án a Stúdió K-ban. Ezt követi Lázár Helga népmese feldolgozása Gyásztánc címmel, majd Varsányi Péter rendezésében kerül színpadra szintén ősbemutatóként Borbáth Péter könyve alapján a Sündör és Niru mesedarab. Szentencki Zita és Markó Róbert egy-egy Gimesi Dóra művet rendeznek. A macskaherceg kilenc élete a felnőtteket szólítja meg és a párkapcsolatokról beszél a báb nyelvén, a Szemenszedett mese pedig gyerekeknek készül. Az előadások egy része az SZFE-n kerül bemutatásra, majd a következő évadtól a Trafóklub fogja rendszeresen műsorára tűzni a produkciókat. ” – tette hozzá a Manna vezetője.

Szilágyi Bálint maga írta át és fordította újra Daniel Kehlmann novelláját, amiből felnőtt bábelőadást rendez Nagypál Gábor főszereplésével. A Rosalie elmegy meghalni címszereplője egy nap megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. A hasnyálmirigyrákban szenvedő, idős asszony eldönti, nem várja meg a végső szenvedést, hanem lerövidíti napjait egy svájci szervezet segítségével.

A munkafolyamatot Hársing Hilda dramaturg segítette, a színpadon Spilák Lajos játszik több szerepet a haldokló hősnő mellett. Rosalie különleges marionett bábját Hoffer Károly Junior Prima-díjas bábtervező készítette, akinek munkája révén és Nagypál előadásában kelhet életre ez a furcsa, groteszk mese a halálról és az oda vezető útról.

A Manna és a Stúdió K közös előadása, a Rosalie elmegy meghalni a május 13-i bemutatóját követően május 14-én, 15-én és 21-én szintén 19:30-tól látható a Ráday utcai színházban.