Mi már olvastuk: Szentesi Éva – Hamvaimból

2016. május 27.
Péntekenként olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Az első mondatok: „2013 májusa. Csak július derekán szokott olyan meleg lenni, mint ami akkor volt.”

A történet: Egy 28 éves lány éli és élvezi az életét. A munkáját, a barátai közelségét, a partikat, a kis és nagy szerelmeket, a kis és nagy drámákat, azzal a meggyőződéssel, ami talán mindannyiunkat vezet a hétköznapokban: őt nem érheti baj. Bajok, tragédiák másokkal történnek, egy magafajta életigenlő, erős, okos, szép egyéniséget elkerülnek, vagy ha nem térnek ki az útjából, hát ő söpri félre őket. Miközben ott van egy mélyen őrzött sérelem, egy régről ápolgatott haragos érzés, ami viszont sehogy sem tűri el, hogy félreállítsák az útból, és egy szőnyeg alá söpört orvosi lelet formájában nyújtja be a számlát: méhnyakrák. Mit lép egy fiatal lány, ha azt hallja, hogy 20% esélye van a gyógyulásra? Mi viszi tovább, amikor a gyógyító kezelések már akkora fájdalmat okoznak, amekkorát talán száz betegség sem képes? Hány stop táblába kell belefutni, hogy új irányba fordítsa az életét?

Az erőssége: Szentesi Éva könyvének az őszinteség, a humor és a józanság a három legfőbb erénye. Úgy hívja fel a figyelmet erre a betegségre, a megelőzés fontosságára, a lelki eredők megkerülhetetlenségére, hogy közben nem bagatellizál, de a fölösleges drámát is elkerüli. Ebben a könyvben minden az, ami: a fájdalom fájdalom, a félelem félelem, a gyógyulás pedig nem a dolgok elfelejtése, hanem a lehetőség arra, hogy átgondolja, mit tett hozzá ez az egész, amellett, amit elvett tőle. Miközben az összes nehézség között megőrzi szellemességét, és eredeti stílusát.

A szerzőről: Szentesi Éva, író, újságíró, a Style.hu korábbi főszerkesztője, a wmn.hu jelenlegi munkatársa. A publikálás mellett folyamatosan azon dolgozik, hogy szereplései során felhívja a figyelmet a méhnyakrák szűrés fontosságára. A Hamvaimból az első kötete.

Hol/mikor olvasd: Akárhol, akármikor veszed a kezedbe, készülj fel rá, hogy ez a történet egy időre ki fog vonni a forgalomból. Magával ragadó, érdekes, és az összes nehéz pillanata mellett humoros, és szórakoztató. Adj magadnak egy olvasgatós hétvégét Évi történetével.

Athenaeum, 2990 Ft

Portré: Csiszér Gotti