Kiállításra hívunk – TOBE Gallery

2016. augusztus 08.
Augusztus 10-én nyílik a TOBE Gallery-ben Serendipia – Tudatalatti szépség címmel Carolina Chocron kiállítása.

Szépséget, értéket találni ott, ahol nem is várnánk: erről az érzésről szól a Serendipia, és ezt adják át Carolina Chocron argentin kollázsművész alkotásai is. Egy tudatalatti játék, melyben a konkrét absztrakttá, az ismert pedig ismeretlenné válik. Képek, papírok, apró tárgyak adják fel eredeti helyüket, jelentésüket, rendeltetésüket, hogy kombinációjukból valami egészen új szülessen.

Néha az egyszerű dolgokban rejlik a legnagyobb csoda: vegyünk egy papírt, melyből bármi életre hívható, amit a művész megálmodik. Textúrák, minták, formák, színek és kontúrok találkoznak, minden vágás egy érzelem, minden apró darab összeillesztésből egy új csoda születik. Alapanyag a papír, melynek alakításával gondolatok, ideák öltenek testet, miközben új értelmet nyernek, csodálójukkal pedig egy meghitt, személyes diskurzust alakítanak ki.
Carolina Chocron-t a felfedezés, a kihívás inspirálja, célja, hogy a néző eggyé válhasson a képekkel, átadja magát az impresszióknak.

A művész számára unikális élvezetet nyújt a munkája: nem csak egy önkifejezési módról van szó, számára az alkotás az egyetlen létforma, melyben felhőtlenül érzi magát. A kollázsok alkotásakor az egyes elemek keresik egymást, találkoznak, szimbiózist alkotnak vagy éppen darabokra szakadnak, a folyamat végére azonban átalakulnak és egészen új értelmet nyernek. Éppen ezért a kollázskészítés az emberi lét tökéletes metaforája, így nem meglepő, hogy Carolina számára a technika az életet jelenti: visszatekinteni a múltra, felépíteni a jelent, humort, fantáziát, intellektualitást csempészni a mindennapokba.

Mit üzennek nekünk a kollázsok? Utazásra invitálnak, történeteket mesélnek el, rejtett üzenetet adnak át az arra fogékony csodálónak. Segítenek, hogy felfedezzük a részleteket, és elvesszünk azokban, szépen lassan eljutva a végső üzenetig. A kollázs egy konstans „megtalálás”, egy játék, melyben minden elemnek megvan a saját szerepe és a korlátai, melyben a papír a játékszer, és amelyben a művész a játékmester. Carolina Chocron pedig egészen kivételes játékra invitálja a közönséget. (Fejes Alexandra © 2016)

A kiállítással párhuzamosan egy izgalmas kollázskészítő workshopra is invitálják a technika rajongóit: a résztvevők augusztus 9-én és 10-én részeseivé válhatnak az egyedülálló alkotási folyamatnak. A workshopot Carolina Chocron, és a TOBE Gallery-ben korábban szintén kiállító Amalia Pereira vezeti. A foglalkozás végére a résztvevők Carolina és Amalia útmutatásával elkészítik a saját kollázsukat.
Még több információ az esemény FB oldalán!