Kiállításra hívunk – TOBE Gallery

2016. augusztus 08. |

Augusztus 10-én nyílik a TOBE Gallery-ben Serendipia – Tudatalatti szépség címmel Carolina Chocron kiállítása.

Szépséget, értéket találni ott, ahol nem is várnánk: erről az érzésről szól a Serendipia, és ezt adják át Carolina Chocron argentin kollázsművész alkotásai is. Egy tudatalatti játék, melyben a konkrét absztrakttá, az ismert pedig ismeretlenné válik. Képek, papírok, apró tárgyak adják fel eredeti helyüket, jelentésüket, rendeltetésüket, hogy kombinációjukból valami egészen új szülessen.

Néha az egyszerű dolgokban rejlik a legnagyobb csoda: vegyünk egy papírt, melyből bármi életre hívható, amit a művész megálmodik. Textúrák, minták, formák, színek és kontúrok találkoznak, minden vágás egy érzelem, minden apró darab összeillesztésből egy új csoda születik. Alapanyag a papír, melynek alakításával gondolatok, ideák öltenek testet, miközben új értelmet nyernek, csodálójukkal pedig egy meghitt, személyes diskurzust alakítanak ki.
Carolina Chocron-t a felfedezés, a kihívás inspirálja, célja, hogy a néző eggyé válhasson a képekkel, átadja magát az impresszióknak.

A művész számára unikális élvezetet nyújt a munkája: nem csak egy önkifejezési módról van szó, számára az alkotás az egyetlen létforma, melyben felhőtlenül érzi magát. A kollázsok alkotásakor az egyes elemek keresik egymást, találkoznak, szimbiózist alkotnak vagy éppen darabokra szakadnak, a folyamat végére azonban átalakulnak és egészen új értelmet nyernek. Éppen ezért a kollázskészítés az emberi lét tökéletes metaforája, így nem meglepő, hogy Carolina számára a technika az életet jelenti: visszatekinteni a múltra, felépíteni a jelent, humort, fantáziát, intellektualitást csempészni a mindennapokba.

Mit üzennek nekünk a kollázsok? Utazásra invitálnak, történeteket mesélnek el, rejtett üzenetet adnak át az arra fogékony csodálónak. Segítenek, hogy felfedezzük a részleteket, és elvesszünk azokban, szépen lassan eljutva a végső üzenetig. A kollázs egy konstans “megtalálás”, egy játék, melyben minden elemnek megvan a saját szerepe és a korlátai, melyben a papír a játékszer, és amelyben a művész a játékmester. Carolina Chocron pedig egészen kivételes játékra invitálja a közönséget. (Fejes Alexandra © 2016)

A kiállítással párhuzamosan egy izgalmas kollázskészítő workshopra is invitálják a technika rajongóit: a résztvevők augusztus 9-én és 10-én részeseivé válhatnak az egyedülálló alkotási folyamatnak. A workshopot Carolina Chocron, és a TOBE Gallery-ben korábban szintén kiállító Amalia Pereira vezeti. A foglalkozás végére a résztvevők Carolina és Amalia útmutatásával elkészítik a saját kollázsukat.
Még több információ az esemény FB oldalán!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari Nemzet Színésze

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari