Egy alvajáró története Beregi Tamástól

2016. október 03.
Beregi Tamás, az Egyetleneim című kultkönyv szerzője több mint tíz évig írta a századforduló Angliájába kalauzoló kultúrtörténeti kalandregényt, a Noctambulót. Ötvözi a steampunkot a pikareszkkel, és mutatja be egyszerre a dzsentri kultúrát, a technikatörténeti változásokat, és egy alvajáró rémképeit. Mindezt egy olyan apokaliptikus vízióba ágyazva, ami akár napjainkban is elképzelhető...

Beregi Tamás író, forgatókönyvíró, játékkutató enciklopédiákat is meghazudtoló alapossággal beszél a századforduló technikai-, társadalmi változásairól grandiózus regényében. A valóság és a képzelet összemosódik, eltűnik a határ az őrület és a normalitás között az erotikus fotórestaurátor bolyongását bemutató történetben. Szerb Antal, H.P. Lovecract és Edgar Allen Poe sötét hangulata sejlik át az alvajáró történetén.

A huszadik század előestéjén játszódó mű főhőse Jonathan, egy bohém londoni művész, aki erotikus fényképeket restaurál. Amikor kezébe akad egy megfeketedett fotó, nyomozni kezd nagyapja tragikus története után, mire addigi világa darabjaira hullik. Rémálmok kerítik hatalmukba, melyekben imádott városa szörnyű átalakuláson megy át. Jonathan rávesz egy aranyszívű örömlányt, hogy meneküljenek el a lélekölő nekropolisszá változó Londonból. Mindeközben megismerjük a korabeli miszticizmust, a fotográfia technika-történeti változásait, és a fogyasztói társadalom működéséről is képet kapunk. Végül az ipari rémlátomások Jonathant itt is utolérik, vakmerő tettre szánja el magát, hogy megmentse az apokalipszis felé sodródó világot.

Beregi nemcsak szépirodalomban utazik, jelenleg script doktorként és témakutatóként dolgozik a Magyar Nemzeti Filmalapnál. Forgatókönyv- fejlesztőként részt vett a Saul fia készítésében, most pedig ismét Nemes Jeles Lászlóval dolgozik a rendező következő munkáján. Saját forgatókönyvei is vászonra kerültek, az Egyetleneim 2006-ban, a Zero 2016-ban, Repülés története című rövidfilm, aminek szintén ő jegyzi a forgatókönyvét, elnyerte a Chicago Filmfesztivál Golden Hugo díját.