Szakítás után minden olyan fura

2016. október 19.
Visky Ábel kisfilmje egy egyszerű helyzetet dolgoz fel, amit valószínűleg sokan megéltünk, de talán még többen rettegtünk tőle. Mit mondjunk egymásnak, ha évekkel a szakítás után összefutunk a villamoson zötykölődve?

Budapest irtó pici város, épp ezért sokan rettegünk tőle, hogy egy napon egy eseménytelennek induló villamosozás közben összefutunk a kínos egyéjszakásokkal, lemondott zongoratanárokkal és régi szerelmekkel. Visky Ábel Semmi Bogár című kisfilmje egészen pontosan az utóbbit képzeli el.

A cselekmény szintjén egészen banális élethelyzetet – egy pár a szakítás után összefut a villamoson – a párbeszédek töltik meg élettel, humorral, érzelemmel, meg mindennel, amit akarunk.
A béna puhatolózással (kivel mi volt, és még inkább ki kivel járt azóta) mindannyian tudunk azonosulni, aztán ott van az a bizarr szexuális feszültség, a kelleténél tovább kitartott arcrapuszik, a valaha volt intimitás esetlen felidézése.

Visky Ábel nagyon jó érzékkel csinál érzékeny, szuper kisfilmet a történetből, ami egyébként nem meglepő tőle, már előző munkái, a Romanian Sunrise és a Játszótársak is nagyon jók voltak. Természetesen az animációs utalgatás sem véletlen: a film az október 19-én startoló Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál felkérésére született.

A kisfilmben a zavarodottan bénázó lányt Mészáros Blanka alakítja, idegesen bájos nevetéseivel és hihetetlenül jól megírt, lezser szövegével még ebben a néhány percben is emlékezetes alakítást nyújt. A szerelmi bánat elől külföldre menekülő srác Vecsei Miklós, őt leginkább az Egynyári kaland című sorozatból ismerhetjük.