Készülj a karácsonyra a Néprajzi Múzeumban

2016. december 10.
December 10-én adventi és betlehemes karácsonyváró napokat tartanak a Néprajzi Múzeumban. Lesz regölés, mézeskalács-sütés, árnyjáték-betlehem, karácsonyfadísz készítés, receptcsere, daltanulás és zenés tárlatvezetés is.

December 10-én a „Menjünk mi is Betlehembe” programon mindent megtudhatunk a betlehemezés népszokásról. Lesz regölés, ahol saját jókívánságokat is meg lehet zenésíteni. A Fények-árnyak-betlehem egy rendhagyó workshop, közösségi alkotás, melynek keretében elkészítjük a Néprajzi Múzeum nagyméretű, megvilágítható betlehemét. Ez alkalommal is lesz kézműves karácsonyvárás, ahol üvegdíszek, karácsonyfadíszek és egyéb dekorációk készülnek. A Betlehem kiállításban ezúttal különleges, zenés tárlatvezetést tartunk, megelevenítve a regölés, kántálás, turkajárás énekes-zenés hagyományát.

Menjünk mi is Betlehembe! részletes program

10.30-11.00 A Papírbetlehem Pályázat eredményhirdetése: bemutató és díjkiosztó az aulában.
11.00-12.00 Zenés családi tárlatvezetés a Betlehem. „nagy dolgok a jászolnál történnek” című kiállításban Koltay Erika kurátor és az énekmondó, mesélő, muzsikus Keresztes Nagy Árpád. A kiállítási séta során megelevenedik a regölés, kántálás, turkajárás énekes-zenés hagyománya. Kicsik és nagyobbak ezúttal kipróbálhatják a bábtáncoltató betlehemezést is.
12.00-13.00 Regölés: Zörögtél már láncos bottal? Eljött az ideje a saját jókívánságok hangos megéneklésének! A zenés kíséretet a közönség és Keresztes Nagy Árpád biztosítja.
10.00-13.00 Fények-árnyak-betlehem: közösségi alkotásra, majd árnyjátékos előadásra invitáljuk a vendégeket. A rendhagyó workshop keretében elkészítjük a Néprajzi Múzeum nagyméretű, megvilágítható betlehemét, és az elkészített betlehemes figuráink segítségével rögtönzött árnyjátékkal idézzük fel a régi történetet.
10.00-14.00 Kézműves karácsonyváró: otthon is használható dekorációnak készítünk színes üvegképet, karácsonyi díszeket és az árnyjátékhoz betlehemes figurákat.
10.00-13.00 Süssük ki a karácsonyt!: karácsonyi keksz, ahogyan otthon készítik. Aki elhozza a kedvenc receptjét és szívesen megosztaná másokkal is, sorsoláson vesz részt, melynek díja egy üveg kiváló minőségű MÉZ! A kiválasztott recept alapján elkészítjük a múzeum ez évi karácsonyi kekszét, természetesen meg is kóstoljuk. Receptcsere.