A Charlie Hebdótól a romagyilkosságokig – Van miről beszélnünk

2017. január 09.
A budapesti Bartók Béla úti Kelet Kávézó és Galériában januárban is izgalmas témák, beszélgetések és az egyes témák szakértői várják a Kelet Kult – Irodalmi és Science Café vendégeit. A rendezvény ingyenes.

JANUÁR 9.

2015. január 7-én követték el a francia karikaturista hetilap, a Charlie Hebdo elleni terrortámadást, amely a novemberi Bataclan elleni merénylettel új fejezet nyitott Franciaország történetében. A Kelet Kult vendégei arról beszélgetnek, hogyan reagált Franciaország erre a sokkra, hogyan változott a demokrácia, a szólásszabadság, a gondolat és az alkotói szabadság viszonya, és mindez miként merül fel európai viszonylatban, illetve Magyarországon. Videovetítés, karikatúranézés, kérdezz-felelek.
Vendégek: Erőss Gábor (szociológus), Pápai Gábor (karikaturista), Soós Eszter Petronella (politológus). Moderátor: György Eszter (várostörténész)
Charlie Hebdo – Két évvel később
2017. január 9., 18.00 óra

JANUÁR 16.

Mi mindent tudhatunk meg a mai magyar társadalomról a romák elleni sorozatgyilkosságokat és életveszélyes támadásokat elkövető négy férfi perét nyomon követve? Hogyan árulkodik e társadalom állapotáról mindaz, amit a gyilkosokról tudunk? Hogy élnek a megtámadott családok, és szolidáris-e velük a többségi társadalom? Hogyan alakult a per, vajon ez volt-e a mai Magyarország „nagy pere”? Hogyan értékeljük a sajtó, a média közönyét?
A Kelet Kult vendége Vágvölgyi B. András, az Arcvonal keleten című könyv szerzője, illetve Baranyi Krisztina (politikus), akikkel a könyv kapcsán a fenti kérdésekről beszélgetünk.
Moderátor: Szűcs Teri
A mi arcvonalunk – a romagyilkosságokról
2017. január 16., 18.00 óra

JANUÁR 24.

Patria nostra – ’56-os kamaszok a Francia Idegenlégióban
A Kelet Kult vendége Nóvé Béla, történész, író, dokumentumfilmes alkotó, aki öt éven keresztül kutatta a Francia Idegenlégióba szegődött mintegy félezer magyar ’56-os menekült kamasz sorsát, amiről Provence-ban, Korzikán és idehaza egész estés dokumentumfilmet forgatott, és amiről egy izgalmas könyvet is írt Patria nostra címmel. Vendégünk vendége pedig az író-rendező fia lesz, Nóvé Soma, rockzenész, dalszerző, a MOME animáció szakos hallgatója, aki néhány számot is játszik majd a közönségnek. Moderátor: Marczisovszky Anna
2017. január 24., 18.00 óra