Saját darabbal és új dalokkal indította az évet Szabó Balázs

2017. január 16.
Hatalmas sikerrel mutatta be december elején az Állami Népi Együttes számára írt táncszínházi előadását a Nemzeti Színházban Szabó Balázs, aki a darab rendezője is egyben. A sokoldalú előadó újdonsággal lepte meg saját bandája rajongóit is: két év után megjelent egy új Szabó Balázs Bandája-dal, amely a készülő album egyik előfutára.

Izgalmas és intenzív hónapokat hagyott a háta mögött Szabó Balázs: bár közel száz koncertet adott idén zenekarával, az igazi meglepetéseket az év végére tartogatta. A sikeres nyári fesztiválszezon után ugyanis még nagyobb művészi kalandba fogott: Apám ablakából az ég címmel táncszínházi darabot írt és rendezett a Hagyományok Háza felkérésére a Magyar Állami Népi Együttesnek. Emellett saját produkcióját sem hanyagolta el: a közelmúltban megjelent a Szabó Balázs Bandája legújabb dala, a Fércelt álom.

A Magyar Állami Népi Együttes táncelőadása, az önéletrajzi ihletésű Apám ablakából az ég című darab ötletével Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója kereste meg Balázst, aki egy véletlen folytán bukkant rá az „Apám a vadludakkal” című dalára, ami nem titkoltan Balázs édesapjáról, gyerekkori emlékeiről szól – ez indította el benne egy, a felnőtté válásról, apa-fia kapcsolatról szóló darab gondolatát. Egy személyes találkozót követően megszületett az ötlet, a munkafolyamat pedig olyan gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Balázs hamarosan zeneszerzőből íróvá és rendezővé is előlépett. A végeredmény egy komplex alkotás táncból, filmből, zenéből, szóból – ahogy Balázs munkáinál megszokhattuk: ősiből induló mai, érzékeny, mégis öntörvényű, sokrétegű mű született.

„Ez az első közös munkánk és nagyon hálás vagyok a sorsnak azért, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok, egy ilyen előadáson. Őszintén megtisztelő történet ez az életemben” – nyilatkozta a darabról és a kollaborációról Balázs, aki Kelemen László mellett Mihályi Gábor együttesvezetővel dolgozott az elmúlt hónapokban az előadáson.

„Nem tánc, hanem összművészeti előadás született, és bár meghatározó szerepet kapnak a lépések, a mozdulatok, a színen báb is megjelenik, prózai szövegek is felhangzanak, s ezek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a téma teljes komplexitásában kerülhessen a közönség elé. Fontos ez az új mű az együttesünk repertoárépítése szempontjából is, hiszen olyan energiákat mozgat meg, olyan szellemiséget képvisel, amelyből új minőség születik. S nemcsak új közönséghez szól, hanem a régi publikumunk számára is élvezetes. Az életről és a halálról beszélgetünk, a hagyomány fontosságáról, arról, hogy mi a dolgunk itt, a világban” – mesélt a darabról Mihályi Gábor.

Új dal

A csapat emellett megjelentette Fércelt álom című új dalát, amely a 2014-es Fonogram díjas Élet elvitelre album óta az első megjelent új szerzeményük.

„Másoknak soknak tűnhetett ez a két év, de számunkra egyáltalán nem tűnt annak. Nem csak azért, mert sokat utaztunk és koncerteztünk, hanem mert időközben több történeten is dolgoztunk – együtt is, és külön is. Jómagam több színházi bemutatón is túl vagyok, emellett pedig ott volt a Magyar Állami Népi Együttes felkérése is” – nyilatkozta az énekes-frontember.

A Fércelt álom a most készülő új Szabó Balázs Bandája album egyik előfutára, bár Balázs egyelőre nem árulta el, hogy mikorra várható a megjelenés. „Az elmúlt két évben sok minden íródott a fióknak, a próbateremnek, a szobámnak, lassan-lassan összekapaszkodnak ezek a dalok – mesélt Balázs az alkotói folyamatról. – Nem álmodtuk még meg, hogy album formájában, vagy külön-külön jelennek majd meg, de talán nem is ez a legfontosabb egy ilyen történetben. Ugyanúgy szeretnék dolgozni a dalokon, ahogyan eddig: nem szeretném, hogy bármilyen megjelenési kényszer sarokba szorítson minket.”

Az új dal nem csak letölthető, de a zenekar videócsatornáján is elérhető, egy „mozgó állókép” kíséretében, amely Kisteleki Dóra munkája – ő készítette az illusztrációkat az Élet elvitelre album dalaihoz is: