Nagyszabású kémregény egy nyugalmazott CIA tiszt tollából

2017. február 15.
A Jennifer Lawrence főszereplésével készülő Vörös veréb, amelyet Budapesten is forgattak, egy nyugdíjas CIA-ügynök, Jason Matthews regénye. A regényírásba afféle terápiaként fogott, hogy feldolgozza az élményeit, és azt, hogy egyszeriben kikerült a kötelékből.

Egy ideje rengeteg hírt hallani, hogy Jennifer Lawrence Budapesten forgatja a Red Sparrow-t, az agave kiadó gondozásában pedig máris itt a könyv magyarul.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt, Jason Matthews első regénye. Letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. A kötet 2013-ban elnyerte a rangos Edgar-díjat a legjobb elsőkönyves kategóriában.

A New York Times például így írt a könyvről: „Matthews korábbi moszkvai ellenfeleinek a lélegzete is elakad, ha rájönnek, mennyi minden derül ki a könyvben a módszereikről… fantasztikusan jó.”

A történet: A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

(agave)