Nagyszabású kémregény egy nyugalmazott CIA tiszt tollából

2017. február 15. |

A Jennifer Lawrence főszereplésével készülő Vörös veréb, amelyet Budapesten is forgattak, egy nyugdíjas CIA-ügynök, Jason Matthews regénye. A regényírásba afféle terápiaként fogott, hogy feldolgozza az élményeit, és azt, hogy egyszeriben kikerült a kötelékből.

Egy ideje rengeteg hírt hallani, hogy Jennifer Lawrence Budapesten forgatja a Red Sparrow-t, az agave kiadó gondozásában pedig máris itt a könyv magyarul.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt, Jason Matthews első regénye. Letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. A kötet 2013-ban elnyerte a rangos Edgar-díjat a legjobb elsőkönyves kategóriában.

A New York Times például így írt a könyvről: “Matthews korábbi moszkvai ellenfeleinek a lélegzete is elakad, ha rájönnek, mennyi minden derül ki a könyvben a módszereikről… fantasztikusan jó.”

A történet: A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

(agave)

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Heti kultkedvenc: Markó Luca fotográfus anyaság

Heti kultkedvenc: Markó Luca fotográfus