Nemiség, szerelem, érzékiség – Weöres Sándor Psychéje nőnapon

2017. március 07.
Március 8-án a Berekai Art Stúdió irodalmi felolvasóestjén a Weöres Sándor által megálmodott nőalak, Psyché elevenedik meg Jónás Judit színművész és Mata András ének-gitárművész segítségével.

Weöres Sándor 1972-ben megjelent Psyché című kötete irodalmunk egyik legkülönösebb alkotása. A költő ebben a művében majdhogynem regényíróként idéz meg egy múlt század eleji nőalakot, egyben fiktív költői életművét is megalkotja. Psyché a görög mitológiában az emberi lélek megtestesítője, egy halandó királylány, aki először Erosz, a szerelem és fajfenntartás istenségének szeretője lesz, majd később, mikor megszerzi istennői státuszát, férjévé fogadja őt. Weöres Sándor hősnője Lónyai Erzsébet, ő lesz Psyché. A „hajdani költőnő” verseinek fő témája a nemiség. A szerelemnek és a női érzésvilágnak ebből az összefoglaló ismerettárából két további lényeges alapelv bontakozik ki. Az egyik az önismeret szükségessége, főként érzelmi, érzéki életünk tudatos feltérképezése, a másik pedig az álszentség bírálata, az illendőségből való hazudozás megvetése. A mű a férfi és női természet közötti határokat is viszonylagossá, kérdésessé teszi. A férfi egy kicsit nővé, a nő férfivá válik a költő és a hősnő közötti azonosulás ilyen fokán, emlékeztetve bennünket ezzel az ember ősi egyneműségét megfogalmazó mítoszokra.

A műveket Jónás Judit tolmácsolásában hallhatjuk. A színésznő Domján Edit díjas, valamint Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész. Alapító tagja a Cinka Panna Cigány Színház Közhasznú Alapítványnak, és művészeti vezetője az alapítvány által működtetett Cinka Panna Cigány Színháznak.

Az est zenei aláfestéséről Mata András ének-gitár művész gondoskodik.

Hol: berekaiart.org