Életnagyságú festményorgiák

2017. március 17.
Hedonati. Ez Naomi Devil, azaz Ördög Noémi saját ízlelésű és fűszerezésű hívószava legújabb alkotásainak összefoglalására. A szó az élet örömeinek falását, az élvezetek hajszolását, a boldogságot a gyönyörben kereső és megtaláló lény alakját hívja elő. Az életnagyságú festményorgiák – részben méretük miatt is – lehetőséget adnak elveszni egy lehengerlő, másik valóságban, ahol az anyagfürtök és decens gallérok látványa mellett rebellis kísérletezésnek leszünk szemtanúi. Naomi Devil Tempora Mores című kiállítása március 23-ig látható a Berekai Art Stúdióban.

A művész egy különleges technikával készíti festményeit: digitális nyomatot kever olajfestménnyel. Ez egy vegyes technika, van benne 3D, kollázs, és olajfestés.

A festményeken művészettörténeti toposzok jelennek meg, akik valahol a világegyetem különböző helyszínein állnak modellt. A művész ecsetjében többek között Leonardo, Tiziano és Hieronymus Bosch műveinek inspirációja is fellelhető. Reneszánsz és barokk profilok vegyítve modern elemekkel. Tetovált vádlik és felsőkar, piercing a fülcimpán, orrnyergen, Hello kKitty-s ékszerek és mitikus tárgyak. Naomi Devil zavarbaejtő festményekkel kápráztatja majd el a látogatókat. A művész hiperrealista festményein a lószerszám, a lézerkard és a többdimenziós, űrbéli buborékok vizuálisan felvillanyozzák a nézőt.

Ördög Noémi, művésznevén Naomi Devil nagyon fiatalon, 16 évesen kezdte művészi pályáját, eredetileg divattervezőnek készült Évekkel később azonban a művészeti kurzusok hatására világossá vált számára, hogy a festészet az a kifejezésforma, amely számára a leginkább alkalmas kortárs gondolatok közvetítésére és mai életstílus kifejezésére.

A figuratív festészet és az absztrakció szép együttmozgása látható ezen a kiállítási anyagon, amelyen a művész újra és váratlanra való törekvése érezhető: „Elkezdett érdekelni, hogy például egy Velazquez képet hogy lehetne maivá tenni, akár úgy, hogy egy lézerkardot adok a képen szereplő alak kezébe.” – mesél az alkotásról, majd folytatja: „Azon a képen, amin éppen most dolgozom McPapageno címmel, egy kisfiú barokk ruházatban, McDonald’s-os sültkrumplival a kezében erdei madarakat etet. Ennek az egésznek a humor a lényege. Kirántom ezeket a klasszikus képeket a konzervatív, kicsit kardot nyelt világukból, és vidámabb kontextusba teszem. Fontos az élet tobzódása, az élmények. Az a cél, hogy valahogy viccesebb legyen a kép, távol álljanak tőle a merev és avitt jelzők.”
Akit érdekelnek Naomi Devil, azaz Ördög Noémi munkái, a Berekai Art Stúdióban nézheti meg őket.
Berekai Art Stúdió hivatalos honlapja:

Bővebb infó ITT!