Mi már olvastuk: Loretta Napoleoni – Emberkereskedők

2017. május 03.
Ma egy olyan könyvet ajánlunk nektek, amelyet olvastunk, szeretünk és remélhetőleg ti is szeretni fogtok.


Az első mondatok: „Délután 3 óra van, de odakint máris koromsötét minden.”

A történet: A könyv elég hosszú alcímének (Hogyan tették a dzsihádisták és az Iszlám Állam milliárdos üzletté az emberrablást és a menekültcsmpészetet) elolvasása után valószínűleg kevesekben maradnak illúziók: ettől a könyvtől ne várjunk klasszikus történetet. Napoleoni könyve a szerzőtől megszokott analitikus pontossággal és hozzáértéssel fedi fel a menekülthullámot meglovagló emberrabló hálózatok és az emberkereskedelem összefüggését, illetve a vallásról lemállott terrorizmus bűnözői oldalát.

Az erőssége: Az Emberkereskedők olyasmiről szól, ami az orrunk előtt történik, és amiről mégis döbbenetesen keveset tudunk, mindegy, hogy az ok a tudatos fejelfordítás vagy a mértékkel és sok szűrőn át csepegtetett információ. Napoleoni könyve az érintettek (például túsztárgyalok és egykori túszok) szemén keresztül mesél pénzzé tett emberi sorsokról, az egyén pátosza helyett most hideg fejjel a nagyobb összefüggésekre koncentrálva.

A szerzőről: Loretta Napoleoni közgazdászként végzett, majd személyes összeköttetéseinek köszönhetően lehetősége nyílt interjút készíteni az olasz Vörös Brigádok női tagjaival. Napoleoni az élmény hatására hamarosan átnyergelt a terrorizmus, illetve a terrorizmus finanszírozásának kutatásába, és nemzetközileg is elismert szakértő lett a területen – előző sikerkönyve, Az iszlámista főnix ezt a témát járja körül.

Hol, mikor olvasd: Senkit nem akarunk azzal áltatni, hogy az Emberkereskedőkkel könnyű olvasmányt tart a kezében. Friss agy, koncentráció és sok türelem kell a tömény, számunkra idegen és távolinak tűnő információhalmaz befogadásához. Napoleoni legújabb könyve nem szórakoztató, nem pihentető, de határozottan fontos.

HVG Könyvek, 3500 Ft

(Loretta Napoleonival korábbi könyve kapcsán készített interjúnkat itt olvashatjátok.)