Mi már olvastuk: Loretta Napoleoni – Emberkereskedők

2017. május 03. |

Ma egy olyan könyvet ajánlunk nektek, amelyet olvastunk, szeretünk és remélhetőleg ti is szeretni fogtok.


Az első mondatok: “Délután 3 óra van, de odakint máris koromsötét minden.”

A történet: A könyv elég hosszú alcímének (Hogyan tették a dzsihádisták és az Iszlám Állam milliárdos üzletté az emberrablást és a menekültcsmpészetet) elolvasása után valószínűleg kevesekben maradnak illúziók: ettől a könyvtől ne várjunk klasszikus történetet. Napoleoni könyve a szerzőtől megszokott analitikus pontossággal és hozzáértéssel fedi fel a menekülthullámot meglovagló emberrabló hálózatok és az emberkereskedelem összefüggését, illetve a vallásról lemállott terrorizmus bűnözői oldalát.

Az erőssége: Az Emberkereskedők olyasmiről szól, ami az orrunk előtt történik, és amiről mégis döbbenetesen keveset tudunk, mindegy, hogy az ok a tudatos fejelfordítás vagy a mértékkel és sok szűrőn át csepegtetett információ. Napoleoni könyve az érintettek (például túsztárgyalok és egykori túszok) szemén keresztül mesél pénzzé tett emberi sorsokról, az egyén pátosza helyett most hideg fejjel a nagyobb összefüggésekre koncentrálva.

A szerzőről: Loretta Napoleoni közgazdászként végzett, majd személyes összeköttetéseinek köszönhetően lehetősége nyílt interjút készíteni az olasz Vörös Brigádok női tagjaival. Napoleoni az élmény hatására hamarosan átnyergelt a terrorizmus, illetve a terrorizmus finanszírozásának kutatásába, és nemzetközileg is elismert szakértő lett a területen – előző sikerkönyve, Az iszlámista főnix ezt a témát járja körül.

Hol, mikor olvasd: Senkit nem akarunk azzal áltatni, hogy az Emberkereskedőkkel könnyű olvasmányt tart a kezében. Friss agy, koncentráció és sok türelem kell a tömény, számunkra idegen és távolinak tűnő információhalmaz befogadásához. Napoleoni legújabb könyve nem szórakoztató, nem pihentető, de határozottan fontos.

HVG Könyvek, 3500 Ft

(Loretta Napoleonival korábbi könyve kapcsán készített interjúnkat itt olvashatjátok.)

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

A magány fájdalmáról énekel Kulka János dal

A magány fájdalmáról énekel Kulka János