Stahl Barbara: „A dalok az érzéseim megörökítői, mint egy fotóalbum, vagy napló“

2017. július 07.
Az akusztikus feldolgozásokról nyergelt át a sokkal izgalmasabb, de egyúttal sokkal ingoványosabb talajt jelentő elektronikus illetve alternatív R'n'B-re, második albuma azonban újabb bizonyíték rá, hogy bőven van keresnivalója a hazai zenei életben. Stahl Barbarával, vagyis Babé Silával új, August című albuma kapcsán beszélgettünk, megtudtuk miért fontos számára az augusztus, melyik közlekedési eszközön írja a legtöbb dalszöveget, és kit ültetne a vastrónra, ha ő írná a Trónok harcát.

Nyár van, pörög a fesztiválszezon. A szabadtéri bulikat vagy a fülledt klubokat kedveled?

Mindkettőnek megvan a maga varázsa, de azt hiszem, a szabadtéri fellépéseket élvezem jobban. Magánemberként nem vagyok óriási fesztiválozó, bulikba is elég ritkán járok az utóbbi években, de egy szabadtéri rendezvény sokkal jobban vonz, mint egy benti.

2015-ben bekerültél a Cseh Tamás Programba. Ez a lehetőség sokat lendített a karriereden?

Konkrétan ez lendítette be a karrieremet. Az anyagi támogatás lehetővé tette, hogy ne csak egy zenei anyag szülessen meg, hanem egy teljes arculat is, képekkel, klippel, grafikával és az összes velem dolgozó művészt ki tudtam belőle fizetni. Az egy éves időkeret miatt gyorsan kész lett minden, közben végig támogatott egy mentor, és a program a mai napig különböző megjelenési felületetket, fellépési lehetőségeket is bíztosít. Minden kezdő zenészt bíztatok, hogy pályázzon.

A második albumod, az August az elsőhöz képest személyesebbre sikerült. Miben áll ez a személyesség?

Igazából mindkét album ugyanannyira személyes, hiszen a szövegeket én írom, mindig saját érzelmekből merítve. Az Auguston talán kicsit mélyebbre ástam, több dolgot mondtam ki rajta. Ami a hangszerelést illeti, itt már sokkal tudatosabb voltam és sokkal több dologba tudtam kreatívan belefolyni. Például két zongoratémát is én írtam a lemezen, ezáltal sokkal közelebbnek érzem magamhoz az anyagot.

Miért éppen az augusztus? Mit jelent számodra ez a hónap?

Augusztusban születtem. Az első albumomnál a születésem napját, most pedig a hónapot választottam címnek. Az volt az érzésem mindkét elkészült anyagnál, hogy a dalok egytől egyig töredékek belőlem, az érzéseim, emlékeim megörökítői, mint egy fotóalbum, vagy egy napló. Olyan címet szerettem volna adni, ami valahogy visszautal rám, és összeköti az egészet velem.

Eredetileg akusztikus soul- és jazzkoncertekkel indultál, de hamar az elektronikus- és alternatív R’n’B felé fordultál. Nem féltél, hogy a váltásban elveszíted azokat, akik a kezdetekkor megkedveltek?

Igazából az egész akusztik koncertezést felkészítő útnak éltem meg, ami a saját világom megteremtéséhez vezetett. Feldolgozásokat játszunk, rengeteg stílusból merítünk, és a mai napig nincsenek saját dalaink (tudatosan). Mindig azt éreztem, hogy ezáltal nem köteleződtem el egyféle műfaj mellett sem, inkább kipróbáltam magam és megmutattam a hangom sokféle stílusban, sokféle helyen. Szerencsére a mai napig vannak fellépéseink ezzel a felállással, meg tud hallgatni az is, aki ahhoz kötődik jobban.

Ez a műfaj – már az elektromos R’n’B – eleve kevéssé ismert, pláne nálunk. Sosem aggódtál amiatt, hogy ilyen műfajban nem leszel sikeres?

De, volt bennem aggodalom. A szólókarrierem kezdeténél két út előtt álltam. Az egyik az volt, hogy magyar nyelvű popdalokat írok, hiszen itthon szerintem azzal lehet leginkább érvényesülni, híressé válni. Ezzel nem igazán tudtam volna azonosulni, de lehet, hogy sokkal előrébb lennék hazai viszonylatban. A másik út pedig az volt, hogy belevágok abba az irányzatba, ami hozzám a legközelebb áll, angolul, nemzetközi mércét tartva szem előtt, még ha a végén csak kevés ember értékeli is majd itthon. Ezt választottam, mert sosem a hírnév motivált, hanem az önkifejezés és értékteremtés és hittem benne, hogyha valaki ezt követi mindenképpen kifizetődik és idővel majd beér a siker és az elismerés is.

Miért érezted szükségét a névváltásnak? És miért pont Babé Sila?

Amerikában és Németországban is volt alkalmam az előző évben fellépni, ahol sok-sok szakmabelivel tudtam beszélni arról, hogy mi a nemzetközi előrelépés kulcsa. Egymástól függetlenül azt tanácsolták, hogy váltsam le a Barbara Stahl művésznevet és valami dallamosabb, hangzatosabb, kevésbé civil nevet válasszak. A nevem kezdőbetűit megtartottam, a gyerekkori becenevemet, a Cilát kicsit átalakítottam, a Babé pedig szimplán a Barbi egy verziója.

Hogyan írsz dalszöveget, mik inspirálnak? Van olyan, hogy eszedbe jut valami a villamoson és azonnal le kell jegyezned, vagy inkább „terápiás jelleggel” írod ki magadból a nagy érzéseket?

Különböző érzelmi élmények után/közben írom a legtöbb szöveget, nagyon szeretem a zene által feldolgozni az átélt dolgokat. Ha történik valami jelentős, igyekszem elmerülni az aktuális lelkiállapotban, az érzelmeket nagyítóval vizsgálni, minden kis részletét megélni és azonnal elkezdeni írni és zenélni. De sokszor van, hogy csak megtetszik egy szókapcsolat, vagy egy kép és aköré építem az aktuális gondolataimat. Ha már szóba jött a jármű, a legtöbb szövegemet repülőn írom, mert ott órákig csak a saját gondolataimmal vagyok összezárva – külső hatások nélkül. De van, hogy biciklin száll meg az ihlet – ilyenkor Sirinek diktálok a jegyzetekbe headsetten, több-kevesebb sikerrel.

Egyszer azt mondtad, a Trónok harca is inspirálta már a dalszövegeidet. Közeledik az új évad: szerinted kinek és miért kéne elfoglalnia a vastrónt?

Igen, így van, Varys különösen szép és bölcs dolgokat tud elejteni, és az egyik sora A bit című dalom kezdő gondolata lett. Elképesztő módon várom az új évadot, konkrét szertartás lesz nálam a megjelenés napján. Az egyik kedvenc dolgom a sorozatban, hogy túlnyomórészt erős nők mozgatják a szálakat: Arya, Sansa, Cersei, Margery (és a nagymamája!), a vörös papnő, Yara, stb. dehát számomra a tökéletes uralkodó egyértelműen Daenerys. Jog szerint is őt illeti a trón, fantasztikus karakter, jó csapattal és még sárkányai is vannak… bár mint kiderült John Snownak is ugyanannyi joga van a Vastrónon ülni és hát ő is remek király lenne és meg is érdemelné…Nehéz, nehéz…

Vannak más sorozatok vagy filmek, amik megihlettek már?

Nem igazán. Inkább képek, könyvek, versek, zenék szoktak beindítani nálam dolgokat.

Az Intagramod alapján pont annyira lehetnél stílusikon, mint énekesnő.

Imádok öltözködni, előadóként pedig még inkább figyelek arra, hogy mit veszek fel, mert fontosnak tartom, hogy egységes, letisztult imidzset képviseljek. Nagyon szeretem a kedvenc magyar tervezőim darabjait viselni a hétköznapokban és a megjelenéseimen is, a Nanushka, az Aeron, és a Daige a favoritjaim.

A legutóbbi videókliped után sokan a Lana Del Rey féle lo-fi, VHS-esztétikát emlegették. Számíthatunk tőled új klipekre a közeljövőben?

A Flower lo-fi világával picit szembemegy majd a második albumhoz készülő klipem és egy gyönyörű látványvilágú, sterilebb klippel fogok jelentkezni a 7012 című dalomhoz. Rácz Dani-Mendrei Miki párossal őszre tervezzük a debütálását…