Egy pohár bor a Budai Várban

2017. szeptember 06.
Szeptember 7. és 10. között Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál nyitja meg kapuit. Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatjuk meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

A bor és kultúra találkozásának legnagyobb ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon számos népszerű előadó és fiatal tehetség teszi felejthetetlenné az indián nyár első napjait.

Pár Borpár – szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon

A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

VinAgora Taste of Hungary, azaz Magyarország legszebb borai

A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító közel 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat és bortípusunkat lefedi. Ebben, a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál, minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát ajánlva. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a kiváló borok szépen reprezentálják, milyen egy etalon Olasz rizling, Kékfrankos, Bikavér, rosé, villányi franc, vagy éppen Aszú – és még sok más borstílust megismerhetünk. A program különösen izgalmas a hazánk borkultúráját még kevésbé ismerő külföldi vendégek számára, de hasonlóan nagy élmény a jók között a legjobbakat kereső hazai látogatóknak is.

Idén a Borfesztivál a nemzetközi borpiac egyik meghatározó országát, Chilét látja vendégül. A chilei borok az elmúlt évtizedekben a világ elitjébe verekedték magukat, mára kiforrott stílussal, kimagasló koncentrációval és zamatintenzitással hívják fel magukra a figyelmet. A fesztiválon számtalan izgalmas tétellel megismerkedhetünk, több chilei borvidékről. A kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik. A helyszíni megjelenést szeptember 7-én a Puelche chilei néptáncegyüttes hagyományőrző programja színesíti.

Minden, ami zene

Nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük, a fesztivál történetében először összesen négy színpadon. Lesznek új fellépők és számos olyan művész is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat.

A Borfesztivál négy napjának zenei programját más-más stílus ihlette, melyek hangulatához leginkább illő bortípusokra is ajánlást kap a borkedvelő közönség. Első nap a könnyűzenéé lesz a főszerep, mely lendületességével, könnyedségével tökéletes párt alkot a pezsgővel. Légiesen gyöngyöző vagy komoly Champagne – minden buborékos tökéletes választás egy pörgős estéhez. Pénteken a világzene képviselői szórakoztatják a közönséget. Hasonlóan a roséhoz, modern eszközökkel nyúlnak a hagyományokhoz, térhódításuk töretlen. A szombati nap a jazz jegyében zajlik. A jazz hol finoman kimunkált, hol csapongva szárnyaló igényessége a gazdag, összetett fehér borokat idézi. A Borfesztivál utolsó napján a népzene és a néptánc kerül fókuszba, melyek ugyanúgy magyar értékeink őrzői és hirdetői, mint a hazai vörösborok – legyenek akár fajtaborok vagy egy Bikavér.

Az első napon többek között a Soulwave koncertje szórakoztatja a borozgatókat, pénteken a Mongooz and the Magnet, valamint az Antonia Vai Symphonic dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Idén ismét a Borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre szombaton a Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Peet Project, illetve a Budapest Jazz Orchestra, akik László Attila, Oláh Kálmán és Szőke Nikoletta társaságában zenélnek. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát a Góbé zenekar és a Fonó kamara táncegyüttes közös műsora zárja.

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 10-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Finom falatok

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A cél évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére – és a borához – való falatokat. Idén még izgalmasabb kínálattal várja vendégeit a Borfesztivál, többek között az Oroszlános udvarban, valamint a megújult Falatozó Kertben a Fesztiválszínpad mellett. Újdonságként a Czinege Füstölgő Sarok BBQ frissen készült ételeivel mutatkozik be, melyek Big Green Egg kerámiában készülnek. A Falatozó Kertbe érkezik a La Lasagneria, igazi olasz lasagne-val és további, eredeti olasz recept alapján készült specialitásokkal. Hamisíthatatlan olasz életérzés természetesen olasz séf tolmácsolásában. Frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel készül vendégeinek a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. A prémium különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Nem kell messzire menni a tenger gyümölcseiért sem, csak pár lépés a Lobster Bár, ahol homárból, langusztából, rákból és kagylóból készítik el az ízletes fogásokat. Idén először mutatkozik be a Borfesztiválon a főtámogató SPAR saját food truck-ja, a Grillmobil, ahol a Regnum húsokból készült grillételeket népszerűsíti a cég. A Hunyadi udvaron parkoló foodtruck kínálatában többek között Regnum grill dog, grill kolbász, tépett malac burger szerepel, amelyekhez málna és bodza szörp kortyolható. Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Julius Meinl osztrák kávéspecialitásait vagy az utóbbi évekből már jól ismert Pellini Caffé kiváló minőségű olasz termékeit.

www.aborfesztival.hu