Tihanyba költözik a modern festészet

2017. szeptember 26.
Ha az ősszel Tihanyba látogatunk, a Corvinus Gyűjtemény kiállítását semmiképpen sem hagyhatjuk ki. Az idén jubiláló Kempinski Hotel Corvinus Budapest a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve mutat be egy egyedülálló modern művészeti válogatást a KOGART tihanyi galériájában, betekintést engedve a hotel gazdag kollekciójába.

A gyűjtemény kialakításának kezdete az idén 25 éves szálloda megépítésével esik egybe, és fejlesztése párhuzamosan zajlik a szálloda belsőépítészeti átalakulásával. Magyarország első ötcsillagos luxusszállodájának belsőépítészeti kialakítása a választott anyagok minőségében, és a harmonikus részletekben, többek között a műtárgyak felhasználásában is tettenérhető. A gyűjtemény keletkezése idején ez a szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben.

Gerzson Pál (1931-2008) – Tavaszi kép

A Corvinus Gyűjtemény hangsúlyosan kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz, melyet már a választott név is tükröz Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utalva. Az örök klasszikus értékekbe és a minőségbe vetett hit, a legmodernebb luxus a legnemesebb tradícióval ötvözve része a hotel filozófiájának.

A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív. A 90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja. Ezen belül, mivel elsődleges cél nem a pénzügyi befektetés, bátran vállalja a felfedezés kockázatát. A szállodai környezetben gondolkodás kedvező feltételt biztosít a sorozatoknak, vagy egy-egy művész nagyobb súllyal való szerepeltetésének, valamint a szoborműveknek, ugyanakkor éppen emiatt nem terjed ki a gyűjtőkör a konceptuális, kísérleti, erősen reflexív művészet és az új médiumok felé.

Kádár Béla (1877-1956) – Kék táj

A mintegy 40 alkotást felvonultató, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult kiállítás 2017. szeptember 16 – november 12. között látogatható.

Amerigo Tot (1909–1984) – Dancers


Látogatói információk:

KOGART Kiállítások Tihany – 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.

Honlap:http://www.kogarttihany.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/kogarttihany/

Nyitva tartás: szeptember 1. – október 31. | hétfő–vasárnap 10:00–18:00

november 1. – március 31. | péntek-vasárnap 10:00-16:00