A karácsonyi dal, amitől a falra mászunk

2017. december 22.
Vannak dalok, amelyek a karácsony elmaradhatatlan részei, és ugyanezeket sokan nem szeretjük repeaten hallgatni. Szerkesztőségünk tagjai most színt vallanak.

Paul McCartney – Wonderful Christmas Time

„Mintha ezt a dalt szándékosan idegesítőre írta volna Sir Paul, vagy csak túl sok forralt bort ivott a stúdióban. Akármennyire tiszteljük és szeretjük McCartney munkásságát, nem ártott volna, ha ezt a dalt megmutatja valakinek, mert ez a bugyuta szintetizátorhangzás sokféle érzést kelt bennünk, csak éppen ünnepi hangulatot nem. Az egyébként slágerlistákat sokáig vezető dalból azóta készült már sokkal hallgathatóbb feldolgozás is (hallgasd meg ITT), így valamelyik üzletben biztosan meghallgathatjuk idén is.” (Bodnár Zsófia)

 

Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

„Nincs is annál pusztítóbb, hogy nem csak az egész rokonság hozza szóba a párkapcsolati státuszomat az ünnepek alatt, de még Mariah Carey is ezzel frusztrál… Ráadásul a dal mintegy nyugdíjba küldi a Mikulást, hiszen a lírai alany felhántorgatja neki, hogy nem tudja boldoggá tenni karácsony este, mert nem elég sem a játék, sem a hó, se semmi, ami a jóságos Mikulás fennhatósága alá tartozik. Éljenek a szinglik, és reális karácsonyi álmokat dédelgetők!” (Bobák Szilvia)

Bing Crosby – Mele kalikimaka

„Fájdalmasan szép, édesen savanyú a viszonyom a Bing Crosby és az Andrews lányok örökzöld darabjával, amire nagyon könnyű, de végzetes rászaladni egy repeat gombbal. Eleinte még kellemesen, lágy, szinte az ajtófélfán lógó fagyöngyig felemelő zene, de pár hallgatással 364 további, hosszú napig levakarhatatlan… Boldog karácsonyt, vagyis hawaiiul „Mele kalikimaka” mindenkinek nélküle!” (Sütő Emese Franciska)

Zséda – Szürke patás

„Zsédától a Szürke patás című számot nem szeretem, mert egyszer Graz-Budapest tengelyen egy olyan kocsiban utaztam, amiben megállás nélkül ez ment. Zsédától hallottunk már jobbat is!” (Benedek Berta Flóra)

Neoton Família – Ha elmúlik karácsony

„Mondjuk, hogy azért nem szeretem, mert az ünnep végéről énekel. A igazság azonban az, hogy vannak olyan dalok, amelyek – minden ok nélkül – már az első pillanatban inkább az idegesítő kategóriában kapnak helyet, és nem tudnak onnan kikerülni. Hhába próbálunk meg átlényegülni, valahogy a Ha elmúlik karácsony című dal ezt nem hozza el nekünk.” (Tóth-Szántó Krisztina)

„A Bojtorján együttes teljes Karácsonyi albuma – Anyukám betegesen imádja a karácsonyt, ezért rendszerint december második hetétől már kipakolja a koszorúkat meg az égősorokat, délutánonként pedig karácsonyi zenékkel hangolódik az ünnepre. Az anatómia vizsgámra való készülés közben kellett rádöbbennem, mennyi értékes helyet foglal az agyamban a Bojtorján teljes Karácsonyi albumának összes dalszövege, ami az otthon töltött 19 év alatt kérlelhetetlenül a memóriámba égett, ráadásul az év legváratlanabb időszakaiban kívánkozik a felszínre.” (Kránicz Dorottya)

Wham – Last Christmas

„Tény, hogy mivel a karácsony a szeretet ünnepe, ezért sokkal több lehetőséget ad arra, hogy egy óvatlan mozdulattal szíveket törjünk ripityára, vagy éppen a miénkkel bánjanak el csúnyán. De az mégsem hozzáállás, hogy  „Tavaly jól összetörted a szívemet, idén majd én töröm össze jól a tiédet.” Nálam ezért a legrosszabb karácsonyi dalszövegnek járó első helyezett, vitathatatlanul a Last Christmasé.” (Fejes Réka)