Még a viktoriánus regényekben is több nő volt, mint a modern irodalomban

2018. március 03.
Egy friss kutatás 300 év irodalmi termését vizsgálta, és arra jutottak, hogy még a viktoriánus regényekben is több volt a nő, mint a modern könyvekben, ráadásul még a női szerzők száma is csökkent.

Ha azt gondoltuk volna, hogy a nemek közti egyenlőség javulásával fejlődött a nők reprezentációja az irodalomban, nagyobbat nem is tévedhettünk volna. A Berkeley kutatói egy algoritmus segítségével vizsgáltak 104.000 fikciós művet 1780-tól 2007-ig, és arra jutottak, hogy az évszázadok alatt egyrészt kevesebb lett a lány vagy női karakter a regényekben, másrészt a női írók száma is csökkent. Ráadásul nem is kis mértékben: 1850 és 1950 között 50%-ról 25%-ra zuhant a nők által írt fikciós regények aránya.

Még a kutatók is eléggé meglepődtek rajta, hogy a vizsgált regényeken nem látták lecsapódni a feminista hullámok hatását, és csalódottan tapasztalták, hogy a nők szépirodalmi jelenléte folyamatos hanyatlást mutat. A kutatók a kapott eredmények okát egyrészt az irodalom dzsentrifikációjában látja, vagyis abban, hogy a szépirodalmi karrier egyre nagyobb presztízsre tett szert, így kiszoríthatta a női szerzőkét. Másrészt azt is megállapították, hogy az irodalom más területein (például a non-fictionben) már több női írót találni. A női karakterek hiányát már épp ebből, a női szerzők hiányából vezetik le, ugyanis a férfi írók műveiben a karaktereknek átlagosan csak a negyede esetleg harmada nő, míg női szerzők esetében többnyire fele-fele az arány.

Fotó: Profimédia – Red Dot

TheGuardian


Kapcsolódó