Számítógépzseni asszonyok, matematikusnők, hol vagytok?

2015. augusztus 11. |

Az elviekben kinyíló világban a nemek közti különbségek lassú elmosódása ellenére is egyre kevesebb nő épít karriert a számítógépes technika, a matematika vagy a mérnöki szakma területén. És nem azért, mert a nők nem értenek az ilyesmihez.

Még csak nem is kell a statisztikákra pillantani ahhoz, hogy lássuk mennyire bántóan kevés nő dolgozik a technika és a tudomány területén. Az okok persze már kétségesebbek. Sokan a gyerekkorban erősített gender sztereotípiákat vádolják, mások arra hivatkoznak, hogy a nők a megfelelő család-munka egyensúly fenntartása érdekében maradnak távol az említett területektől.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Joan C. Williams, Katherine W. Phillips és Erika V. Hall tanulmánya azonban más következtetésekre jutott. A Harvard Business Review hasábjain megjelent kutatáshoz 557 női tudóst kértek meg kérdőívek kitöltésére és további 60 tudományos területen dolgozó nővel készítettek mélyinterjút. A kutatás eredeményeként öt olyat okot fogalmaztak meg, amelyek kitaszítják a nőket a tudományos munkakörökből. 

1. Bizonyíts…újra!

A kutatásban részt vevő nők kétharmada panaszkodott arról, hogy állandóan bizonyítaniuk kell munkahelyükön. A szakértelmüket állandóan megkérdőjelezik minden ok nélkül, a sikereiket pedig nem veszik olyan komolyan. Különösen nehéz a fekete nők számára, őket még súlyosabban érinti ez a probléma. 

2. Kötéltánc

Ahhoz, hogy egy nőt kompetensnek tartsanak, elvárják tőle, hogy maszkulin módon viselkedjen, miközben persze azt is ugyanúgy elvárják, hogy hozza a nőkre jellemező, feminin jegyeket. Ez egy állandó egyensúlyozást, folyamatos kötéltáncot eredményez, a nőies és férfias karakterjegyek között, ami persze eléggé fárasztó a legtöbb nő számára, aki csak szeretné a munkáját végezni. 

3. Szülési szabadság

Mikor egy dolgozó nő gyermeket vállal, hirtelen falakba ütközik munkahelyén. A lehetőségei szűkülnek, képességeit még inkább megkérdőjelezik. A kutatásban részt vevők közel kétharmada számolt be kellemetlen versengésről a férfi kollégákkal, miután a nők gyermeket vállaltak: a férfiak, akiknek háztartásbeli feleségeik vigyáztak a gyerekekre veszélybe sodorták az egyszerre dolgozó és gyermeket nevelő nők pozícióját.

4. Őrült nők ketrece

De persze nem csak a férfiak jelentenek komoly versenytársat. A nők egymással is rengeteget versenyeznek, és különösen szembetűnő ez az agresszív versengés az idősebb nők és a fiatalabb nők között. A kutatási alanyok között akadtak olyanok is, akik arról számoltak be, mennyire segítőkészek vele szemben női kollégái, de sokan úgy látják, a nők alacsony számban történő alkalmazása miatt versengenek a nők a munkahelyért. 

5. Kirekesztve

Ez a speciális kategória a színesbőrű nők munkahelyi helyzetét írja le, ami a kutatás tanulsága szerint gyakran még több küzdelemmel jár. A kutatásban részt vevő fekete nők 42%-ka érzi úgy, hogy a kollégái távolságtartóak vele munkahelyén, és hogy szakmai hozzáértését megkérdőjelezik.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Hogyan jutottam el odáig, hogy már nem tudnak felhúzni az emberek? idegesség

Hogyan jutottam el odáig, hogy már nem tudnak felhúzni az emberek?