Magyar színésznő a Könyvklub világsztárjai mellett – exkluzív interjú Bordán Lilivel

2018. május 10.
A magyar-amerikai színésznő, Bordán Lili olyan nevek mellett játszik kulcsszerepet a Könyvklub című filmben, mint Jane Fonda, Diane Keaton, Andy García, Don Johnson, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson vagy Alicia Sivertstone. Ráadásul magyarul beszél a jeleneteiben. A film premierjét hétvégén tartották Los Angelesben és május 31-én kerül a magyar mozikba a Freeman Film forgalmazásában. A színésznővel közvetlenül a premier után beszélgettünk.

Ahogy mondani szokták Los Angelesben: itt minden pincérlány színésznő és minden csaposnak van egy megírt forgatókönyve a bárpult alatt. A Los Angelesbe érkező repülőgépek nem csak poggyászokat, hanem megannyi (szerep)álmot is szállítanak az Egyesült Államok (és a világ)  különböző pontjairól, de nagyon kevés az a színészként szerencsét próbáló ’utas’, aki végül ’zöld kártyát’ kap Hollywoodba. Az A-listás sztárokkal közös forgatás a legtöbb induló színésznek örökre csak álom marad, nem úgy Bordán Lilinek, aki a Paramount Pictures legújabb nagy dobásában, a Könyvklubban (Book Club) olyan nevekkel szerepel együtt, mint Jane Fonda, Diane Keaton, Andy García, Don Johnson, Mary Steenburgen,  Craig T. Nelson vagy  Alicia Sivertstone… csak hogy egy néhány nevet említsünk. A film premierjét a hétvégén tartották Los Angelesben. Lilinek még kis sem hűlt a lábnyoma a vörös szőnyegen, amikor a bemutatóról és a forgatási élményeiről kérdeztem.

Magyar-amerikai színésznőként óriási bravúr, hogy a Könyvklub című filmben igazi hollywoodi legendák mellett kaptál szerepet…

Igen!  És ráadásul magyar tánctanárnőt alakítok benne, sőt magyarul is beszélek a filmben! Egy álmom vált valóra azzal, hogy Jane Fondával osztozom a filmvásznon. Bár ő nem tudja, amikor Los Angelesbe érkeztem, ő volt itt az első ’barátnőm’. Az ő motivációs CD-it hallgattam, és nagyon sokat tanultam tőle. Szerettem volna személyesen megismerni ma este (nekem sajnos nem volt közös jelenetem vele a filmben), de olyan nagy volt körülötte a sürgés-forgás, hogy nem akartam még én is oda tolakodni. De ami késik, nem múlik. (nevet)


Fülbevaló: ARMATURE/Astral Earrings

Sok színésznő csak ábrándozik arról, ami ma este veled történt, hogy egy hollywoodi, A-listás romantikus vígjáték szereplőjeként, legendás amerikai színészek és színésznőkkel együtt álljon a kamerák kereszttüzében a vörös szőnyegen. Hogyan élted meg a különleges premiert?

Nagyszerűen sikerült.  Westwoodban tartották egy patinás, Hollywood aranykorát idéző filmszínházban. Vörös szőnyeg, vetítés és utána after parti egy elegáns, közeli hotelben. A férjemmel érkeztem, és együtt néztük végig a filmet. Semmit nem vágtak ki a részeimből, mind a három jelenetem benne van.

Ez meglepő?

Aki Hollywoodban dolgozik színészként, tudja, hogy sosem lehet tudni milyen lesz a végleges változat és nem szabad személyes sértésnek venni, ha kivágnak.  Még a tesztvetítések után is alakul a film, csak a premier napján lehet azt mondani, hogy megvan a végleges változat. Igazából most elég biztos voltam benne, hogy benne maradok, mert a karakterem nagyon fontos a történet egyik szálában, az egyik pár sztorijában – sérülne a storyline. Másrészt egy barátnőm látta valamelyik tesztvetítést és megsúgta, hogy benne vagyok és nagyon élvezte a jeleneteimet. (nevet)

Volt egyébként példa arra, hogy valamiből kivágtak?

Igen, például a Westworld című sorozatba vendégszereplőként hívtak meg, és három gyönyörű, hosszú jelenetet vettünk fel. Egy hónap múlva visszahívtak, azzal az üzenettel, hogy szeretnének egy nagyobb szerepet ajánlani a sorozatban – aminek persze nagyon örültem. Aztán egy újabb hónap telt el, és semmit nem hallottam felőlük. Mint kiderült, leállt a forgatás, mert a szerzők a forgatókönyvön dolgoznak. Az én epizódomat is átírták, így csupán pár másodpercnyi szerepem maradt benne. Sajnos így ennek  a dramaturgiai helyzetnek én lettem az áldozata, de tudjuk, hogy ebben a szakmában lehet ilyesmire számítani. De ki tudja, változhat úgy is a forgatókönyv legközelebb, hogy éppen egy aprócska szerepből lesz egy szép, kibontott karakter vagy jelenet.

Ma este milyen világsztár-kollégákkal kerültél közvetlen kapcsolatba?

Alicia Silverstone-nal már a kezdetektől szimpatizáltunk, de nem mertem hozzá odamenni. Talán ismerősnek talált valahonnan, de  végig ’szemeztünk’ a premier alatt.  Végül ő jött oda hozzám az afterpartin azzal, hogy „Ugye te voltál a tánctanárnő? Nagyon tetszettél!” Utána jól elbeszélgettünk.

Lili Alicia Silvertstone-nal

Említetted, hogy Jane Fondával sajnos nem sikerült szót váltanod. Volt esetleg olyan világsztár, aki váratlan meglepetést okozott neked személyesen?

Ó, igen! Andy Garcíát nagyon szerettem volna személyesen megismerni ezen az estén és ez meg is történt! Rendkívül helyes pasi, nagyon szimpatikus, elképesztő sármja van, pedig már ő sem fiatal. (nevet) Nagyon kedves és meglepő módon halk szavú ember – nyugalom és magabiztosság árad belőle. Még a férjem is megjegyezte, hogy a vörös szőnyeges találkozás után a vetítésen más szemmel néztem egy kicsit a filmvásznon, de azért féltékenynek nem kell lennie!

 

Moniqua Planted és Andi García oldalán (Fülbevaló: ARMATURE/Astral Earrings)

 

A forgatások során kivel kerültél közelebbi kapcsolatba?

Craig T. Nelson volt, aki a backstage-ben háton veregetett és azt mondta, hogy „Nagyon ügyes voltál, én sem tudtam volna jobban levezetni ezt a jelenetet.” Bár nem tartjuk  kapcsolatot a mindennapokban,  jó szakmai-kollegiális kapcsolat alakult ki köztünk a forgatáson.

Mi volt  a legmeghatározóbb emléked a Könyvklub munkafolyamatából?

Volt egy nagyon megható forgatási élményem. Egy hosszú nap után már éppen pakoltam, hogy megyek haza, amikor Mary Steenburgen odajött hozzám és bevezetett a terembe, ahol a stáb még dolgozott.  Éppen a kamerákat szerelték szét és pakolták össze, hogy induljanak tovább a következő helyszínre. Mary bevitt a terembe és azt kérte a stábtól, hogy tapsoljanak meg,  ezzel is elismerve és megköszönve a munkámat. Ez olyan hollywoodi tradíció.

Ma még egy afterpartin is részt vettetek a premiervetítés után. Ott milyen élményeket gyűjtöttél?

Hatalmas élmény volt. Azzal szórakoztunk, hogy Mary Steenburgennek és Craig T. Nelsonnak még egy táncleckét adtam. Persze nem volt rá szükségük, mert jó táncosok, csak kicsit felidéztük a forgatás kellemes emlékeit. Volt fent az emeleten egy VIP szekció, ahol a vacsora után Diane Keatonnal is beszélgettem pár percet a színészetről, és elmondhattam neki,  mennyire tetszik a játékstílusa. Álomszerű volt az egész  – a forgatás és a premier is. Felemelő élmény.

Fotók: Prodimédia – Red Dot, Bordán Lili sajátja