Ez vagyok én! – szuper programokkal vár ma délután az Előbújás Napja alkalmából a Budapest Pride

2018. október 11.
Október 11-én, az Előbújás napján ismét többféle programmal készül a Budapest Pride.

A Széll Kálmán téren 15:00-tól 18:30-ig interaktív installációval és előbújás történetekkel várják az érdeklődőket, de lesz egy sokak által régóta várt beszélgetés a Youtube és Instagram ismert és kedvelt LMBTQ szereplőivel, Marissal, Alexával és Tobival. A beszélgetést élőben is közvetítjük majd Facebook oldalunkon. S ha valaki épp nem érne rá október 11-én, az egész héten előbújás történetek után kutathat 10 budapesti kávézóban, cukrászdában és az elobujas.hu weboldalon. A honlapon akár te is megoszthatod saját élményeidet, gondolataidat a témáról.

Mennyire magánügy, és hány embert érint körülbelül az előbújás?

Világszerte óvatos becslések szerint is az emberek legalább 5%-a leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű. A magyar lakosságra vetítve, mely hozzávetőlegesen 9,7 millió főt számlál, ez majdnem félmillió (~485.000) LMBTQ ember. Ehhez vegyük hozzá ezeknek az LMBTQ gyermekeknek, felnőtteknek a szüleit (~970.000), és ne hagyjuk ki a testvéreiket sem. A 2016-os termékenységi rátával számolva családonként átlagban 1,53 gyermek születik Magyarországon, tehát nagyjából 255.000 embernek van LMBTQ testvére. Egy kis matek után hozzávetőlegesen 1.700.000 ember az, aki érintett ebben a témában valamilyen oldalról.

Mi az a coming out?

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. A környezetben lévő emberek hozzáállásától nagyban függ, hogy egy LMBTQ személy meddig érzi titkolnivalónak saját személyiségének fontos részét. Ha például gyakran használt kötőszó egy munkahelyen az LMBTQ emberekre használt szitokszavak valamelyike, nagy valószínűséggel az ott dolgozó érintettek szorongva fogják végigdolgozni napjaikat. (Ez természetesen akkor is fájdalmat okoz, ha már előbújás után vagyunk.)

És Neked előbújhatnak?

Számos kutatás kimutatta, hogy azok, akik ismernek LMBTQ embert, nagyobb arányban támogatják jogegyenlőségüket, ezért az előbújásnak komoly társadalomformáló hatása van. Ha támogatod az LMBTQ embereket, látogass el a Széll Kálmán térre, és ossz meg a helyszínről egy selfie-t ezen a napon. Mutasd meg, hogy neked előbújhatnak, akik eddig talán még nem mertek és mutass példát azoknak, akik úgy gondolják, hogy őket ez egyáltalán nem érinti.

Az odafigyelés, a biztonságos közeg megteremtése, a kölcsönös tisztelet és megbecsülés közös felelősség! Támogasd az LMBTQ embereket, vegyél részt az Előbújás napi eseményeken!

Az október 11-i programokról bővebben:

  • 15:00-18:30-ig interaktív installáció a Széll Kálmán téren
  • 19:00-21:00-ig Ez vagyok én! – youtuberek az előbújásról, az Aurórában
  • Kutass előbújás történeteket a következő helyszíneken: Gólya presszó, Szimpla kávézó, Why Not Bisztró, Why Not Café and Bar, Jelen Bisztró, Good Spirit Bar, Rauf cukrászda, Matiné Pub, Édes Érzés cukrászda, Auróra

 

Ha szeretnél többet megtudni az előbújásról: www.elobujas.hu

Mondd el te is a történeted: https://elobujas.hu/a-te-torteneted

Támogasd a Budapest Pride munkáját: https://budapestpride.hu/tamogatas