Händel egyik legsikeresebb oratóriuma most először Magyarországon

2019. február 23.
Február 26-án a Zeneakadémián kerül sor Georg Friedrich Händel Joshua oratórium című művének magyarországi bemutatójára a Magyar Händel Társaság és a Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében.

A mű címszerepét (Joshua, az izraeliták vezére) Szigetvári Dávid énekli. Az oratórium műfaja minden bizonnyal Händel műveiben érte el csúcspontját. Rövid idő alatt komponált négy ószövetségi témájú oratóriumának (a cím nélküli, úgynevezett Alkalmi oratórium, a Júdás Makkabaeus, a Józsua és az Alexander Balus) mindegyike lehetőséget adott a szerzőnek arra, hogy monumentális győzelmi kórusokat írjon. Händel oratóriumai közül a Józsua (Joshua) aratta az egyik legnagyobb sikert: a Sámson után komponált oratóriumok közül mindössze a Júdás Makkabeust mutatták be többször a zeneszerző életében.

A Józsua harci témájú mű, amelyben az epikus kórusok között egy szerelmi szál is kibontakozik. Händel 1747. július 19-én kezdte el lejegyezni ezt a művét, és az első felvonással 11 nap alatt elkészült. A második felvonás még ennél is rövidebb idő alatt született meg: ezt augusztus 8-án fejezte be, augusztus 19-ére pedig immár az egész művet megalkotta. A premier a Covent Gardenben volt 1748. március 9-én, amelyet további három előadás követett. A Józsua legerőteljesebb drámai részei ‒ mint Jerikó falainak leomlása, a város felgyújtása és lerombolása, továbbá az, ahogyan Józsua megállítja a napot és a holdat égi útján, valamint ahogy a megvert csapatokból hadsereget hoz létre, nem szólván a harcos diadalmas visszatéréséről a csatából ‒ együttesen olyan hősi anyagot biztosítanak, amely bármely zeneszerzőt inspirálná.

Időpont és helyszín: 2019. február 26. 19:30 Zeneakadémia