Interjú a fotópályázatunk III. helyezettjével, Darab Zsuzsával

2019. április 29. |

Az idei évben a Marie Claire azokat a profi és amatőr fotósorozatokat zsűrizte, melyek a résztvevők saját szabadságukhoz fűződő viszonyukat tükrözik. Az Allee-ban megrendezett kiállítás dobogósaival készítettünk interjút a szabadságról és a nyertes sorozatok kulisszatitkairól, szimbolikájáról.

Hobbi vagy a munka számodra a fotózás?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztem fotográfia szakon az alap- és a mesterképzést is, 2009-től 2015-ig. Ezt követően, Erasmus szakmai gyakorlaton vettem részt egy izlandi fotóstúdióban, majd 2018-as őszi hazaköltözésemig a stúdió másodfotósaként dolgoztam. Azóta, szabadúszó fotográfusként tevékenykedem itthon.

Mi a legkedvesebb fotós témád?   

Munkáim általában személyes témákat dolgoznak fel, – konceptuálisak, valamint kísérleti jellegűek is.

Mit jelent neked személyesen a szabadság?

Számomra a szabadság érzése a komfortzónán túl kezdődik. A szabadság kéz a kézben jár a bátorsággal.

A fotósorozatod mely aspektusát emeli ki a szabadságnak? 

A sorozat azokról a független, erős, okos nőkről szól, akik a világ minden tájáról verbuválódtak össze. Utazók: inspiráló, széles látókörű, nagyszerű emberek, akik kíváncsiak a világra. Akik bebizonyítják, hogy elég bátrak ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat. Akik, mindent hátrahagyva lépnek át a saját határaikon, hogy elérjék a célt, amire születtek. Felfedezni, megtapasztalni, hinni, élni.

Ismerted az alanyaidat mielőtt lencsevégre kaptad őket?

Sosem találkoztunk ezelőtt. Egyedül Izlandnak köszönhetjük, hogy útjaink összefonódtak. Bár nincsenek véletlenek, mi mind okkal találkoztunk, az a közös bennünk, hogy próbáljuk megtalálni önmagunkat… Ezek a lányok a világ mozgatórugói! Nagyon hálás vagyok, hogy ismerhetem őket.

Mi lesz a képek sorsa?

A sorozat, a 2 éves izlandi utazásaim ideje alatt készült, és jelenleg egy könyves formátumon dolgozom, ahol az összes útitársam portréja, és kalandozásaink közös helyszínei, valamint azok rövid kis történetei szerepelnek majd.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

A magány fájdalmáról énekel Kulka János dal

A magány fájdalmáról énekel Kulka János