Interjú a fotópályázatunk III. helyezettjével, Darab Zsuzsával

2019. április 29.
Az idei évben a Marie Claire azokat a profi és amatőr fotósorozatokat zsűrizte, melyek a résztvevők saját szabadságukhoz fűződő viszonyukat tükrözik. Az Allee-ban megrendezett kiállítás dobogósaival készítettünk interjút a szabadságról és a nyertes sorozatok kulisszatitkairól, szimbolikájáról.

Hobbi vagy a munka számodra a fotózás?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztem fotográfia szakon az alap- és a mesterképzést is, 2009-től 2015-ig. Ezt követően, Erasmus szakmai gyakorlaton vettem részt egy izlandi fotóstúdióban, majd 2018-as őszi hazaköltözésemig a stúdió másodfotósaként dolgoztam. Azóta, szabadúszó fotográfusként tevékenykedem itthon.

Mi a legkedvesebb fotós témád?   

Munkáim általában személyes témákat dolgoznak fel, – konceptuálisak, valamint kísérleti jellegűek is.

Mit jelent neked személyesen a szabadság?

Számomra a szabadság érzése a komfortzónán túl kezdődik. A szabadság kéz a kézben jár a bátorsággal.

A fotósorozatod mely aspektusát emeli ki a szabadságnak? 

A sorozat azokról a független, erős, okos nőkről szól, akik a világ minden tájáról verbuválódtak össze. Utazók: inspiráló, széles látókörű, nagyszerű emberek, akik kíváncsiak a világra. Akik bebizonyítják, hogy elég bátrak ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat. Akik, mindent hátrahagyva lépnek át a saját határaikon, hogy elérjék a célt, amire születtek. Felfedezni, megtapasztalni, hinni, élni.

Ismerted az alanyaidat mielőtt lencsevégre kaptad őket?

Sosem találkoztunk ezelőtt. Egyedül Izlandnak köszönhetjük, hogy útjaink összefonódtak. Bár nincsenek véletlenek, mi mind okkal találkoztunk, az a közös bennünk, hogy próbáljuk megtalálni önmagunkat… Ezek a lányok a világ mozgatórugói! Nagyon hálás vagyok, hogy ismerhetem őket.

Mi lesz a képek sorsa?

A sorozat, a 2 éves izlandi utazásaim ideje alatt készült, és jelenleg egy könyves formátumon dolgozom, ahol az összes útitársam portréja, és kalandozásaink közös helyszínei, valamint azok rövid kis történetei szerepelnek majd.