New York előtt Budapesten ad lemezbemutató koncertet a világhírű zongoraművész

2019. június 01.
A Japánban élő Farkas Gábor játékát 2019 júniusában Budapesten is hallhatjuk, június 5-én ugyanis a Pesti Vigadóban lesz lemezbemutató koncertje, ekkorra lát napvilágot legújabb albuma a Hungaroton gondozásában. A lemezen Fréderic Chopin művei hallhatók.

Farkas Gábor a budapesti lemezebemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival elnevezésű nemzetközi zenei fesztiválon.

Egészen különleges ez az út, amely Ózdról eddig vezetett: Farkas Gábor a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte meg a diplomáját 2005-ben, a doktori fokozatát 2014-ben, a mesteriskolában Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás volt a mentora. 

Egyetemistaként, 2000-ben megnyerte a Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla zongoraversenyt, majd 2003-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyét. 2009-ben első helyezettként végzett Weimarban a 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen, ugyanitt elnyerte a közönségdíjat és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is. Számos hazai elismerése után 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 

2015-ben megnyerte a New York Concert Artist & Associates nevű szervezet által kiírt verseny fődíját, amelynek egyik hozománya, hogy 2016-ban szólókoncerten mutatkozhatott be a
New York-i Carnegie Hallban. “Erős, személyes varázsa volt ennek a fellépésnek. Fantasztikus nevű művészek, a legnagyobb zenei legendák játszottak és játszanak ott. Minden művész nagy álma, hogy egyszer fellépjen a Carnegie Hallban. Aztán, amikor eljön az a pillanat, hogy a saját nevemet látom ott, a plakátokon, az megrendítő élmény.” – mondta Farkas Gábor.

A legnagyobb magyar koncerttermek mellett olyan híres hangversenytermekben játszott, mint például a velencei Teatro la Fenice, a brüsszeli Bozar, a berlini Konzerthaus, a madridi Auditorio National de Musica, a pekingi NCPA Concert Hall, a szöuli Seoul Art Center, a shanghaji Oriental Art Center és a tokiói Tokyo Bunka Kaikan. Rangos fesztiválokon lépett fel itthon és külföldön is. 

Első lemeze An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Classics gondozásában, 2008-ban. Az album Grand Prix díjban részesült és a Franz Liszt International neki ítélte a „2009 legjobb Liszt felvétele” elismerést. Második lemeze a Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, szintén a Warner Classics gondozásában. Az említett kiadó mellett felvételeket készített a Brilliant Classicsnak és a Hungarotonnak is.

2017 januárjában új szólóalbuma Liszt virtuóz opera- és dalválogatásaiból a Steinway & Sons Records gondozásában látott napvilágot. A lemezbemutató koncert nagy sikert aratott 2017 februárjában New Yorkban, a Steinway Hallban. 

Ez a lemez új technikájú Steinway Spirio zongorán készült, olyan bámulatos hangzásvilágú hangszeren, amely egy hagyományos zongoramechanikával rendelkezik, de digitálisan több mint ezerféle módon képes megjegyezni és visszajátszani azt, hogy ki miként üti le a billentyűket. Farkas Gábor volt az első zongoraművész, aki ezen a különleges hangszeren egyszerre Spirio és audió felvételt készített.  

A Steinway & Sons Records további lemezfelvételekre kérte fel őt, valamint a New York-i, hamburgi és budapesti képviselet a cég imidzsét méltó módon hirdető, Steinway Artist címet ítélte oda Farkas Gábornak 2017-ben. Abban az esztendőben még egy új lemeze jelent meg, egy Schumann-album a Hungaroton gondozásában. 

Mindezek megkoronázásaként professzori állást kapott a Tokyo College of Music nevű intézménytől. “Óriási megtiszteltetés ez, ráadásul én vagyok az első európai, és a legfiatalabb professzora ennek a jónevű tokiói egyetemnek.” – vallja Farkas Gábor, aki egyfajta zenei nagykövetként dolgozik két éve Tokióban.