Marie Claire Olvasói Klub – Melinda Gates: A nő helye

2019. szeptember 27.
Kéthetente pénteken Juhász Anna mesél nektek épp aktuális olvasmányáról, legyen az könyv, novellás- vagy verskötetet.

„A felemelkedés pillanata elérkezett.” – írja Melinda Gates az előttem lévő, lebilincselő kötetben (ez  a könyvének eredeti címe is, csak a magyar fordításban lett a cím A nő helye), és nagyon remélem, hogy igaza lesz. Mintha ez a gondolat járta volna át az elmúlt hónapokat. Nyáron ugyanis az egyik legizgalmasabb munkám egy kiállításnak a szövegezése volt – még mindig nem végeztünk vele -, amiről sokat nem mesélhetek, de annyit talán igen, hogy a nőt teszi a középpontba, a nők szerepét évszázadokon át. A tevékeny, a gondolkodó, a törékeny, a csatában helyt álló, a csatát nyerő, a támogató, az otthon lévő, az érzékeny, a sokszínű nőt. Hősnőket, vagy hétköznapi hősöket. Még életemben ennyire nem ástam magam bele a nők történetébe és döbbentem rá: én is elmentem amellett a tény mellett, hogy a társadalom, a konvenciók, az elnyomás, a szokásrendszerek milyen keretek közé szorították be a nőket, asszonyokat, milyen sorsokat kellett éljenek és milyen harcokat kellett vívniuk. És sajnos, ez nem múlt idő. A nők és a férfiak jogi és társadalmi egyenrangúsága a 20. századig sohasem volt egységes. Az elmúlt évszázadban küzdötte ki magának a nő a jogot a tanulásra, hogy kibontakoztathassa a tehetségét, és ugyanolyan szerephez juthasson családon és társadalmon belül, mint férfitársai. Az eredmény azonban nem egységes és nem is magától értetődő a világ sok helyén.

Ide néz, lát, innen mutat be és szembesít egy remek asszony ebben a könyvben – Melinda Gates. A nő, aki a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberének, Bill Gatesnek a felesége. Maga is üzletasszony és a nők felszabadításának érdekében munkálkodó aktivista. Több évtizede cselekvően tesz azért, hogy változtasson a nők elnyomásán – utazik, alapítványt vezet, előad, és most könyvet ír. Nem is akármilyet. A kilenc fejezetben számtalan emberi történettel találkozunk, Melinda kézen fog minket és nem ereszt – ahogy ő utazásai során nők százmillióinak akaratával, helyzetével szembesült, úgy mutatja meg nekünk ezeket a történeteket és a lehetséges utat. Az anyák támogatásáról, családtervezésről, szülésről és nem szülésről (itt ajánlom Sheila Heti: Változások könyvét is) ír, iskoláról, hétköznapi igazságtalanságokról, nők otthoni teendőiről, nemi sztereotípiákról, az egyenlőségről, vagy akár százmilliókhoz eljuttatott fogamzásgátlási eszközökről, családon belüli erőszakról és lehetséges kiútról. Vajon ki az az asszony – én ezen gondolkodtam -, milyen lehet, akinek megnyílnak a nők Amerikától Afrikáig? Vajon ő mennyire mer tökéletlen lenni, mennyire mutatja meg saját életét, kérdéseit, levetkőzi-e Bill Gates felesége szerepét a könyvében? Ahogy mentem előre a lapokon, egyre jobban rájöttem: ez a nő sosem „csak” feleség volt. Hanem egy gondolkodó, cselekvő, tehetséges ember, aki tud társ lenni, anya és barát, de aki ki mer állni és felemeli a szavát másokért. Hogy ehhez háttér kell? Egy jó család? Hit? Pénz? Melinda mindezekről ír a könyvben, és arról, miért fontos hasznossá tenni magunkat az egész emberiség számára, ha megtehetjük. Ő megteszi, igazi példakép, aki kilépett a saját komfortzónájából, és ott várta a jövő, a cselekvő élet.

És hogy mindezt milyen odaadással végzi, hogy milyen ember lehet ő maga, arról nem csak a könyv több fejezetében, saját sorsát bemutatva mesél, hanem álljanak itt ars poetica-ként szolgáló gondolatai:

„A szeretet egyesít bennünket.

A szeretet szünteti meg a késztetést, hogy elnyomjuk a másikat. A szeretet a cél, nem az, hogy mindenki egyenlő legyen. A cél az, hogy mindannyian egymáshoz tartozzunk. A cél az, hogy a szeretetből mindenki részesüljön.

A szeretet emel fel bennünket.”

Legyen így. Tegyünk egy egyenlőbb és jobb világért, figyeljünk a másikra, olvassunk sokat, hisz az egyenlőség igénye a nők felszabadításához vezet és igen, az önmagukra eszmélő nők meg fogják változtatni a világot.

#marieclaireolvas #Mcolvasóklub #közösségvagyunk

 

Jövő héten pénteken egy személyre szólóan dedikált példányt is megnyerhetsz, ha velünk játszol a Facebook-oldalunkon!