Heti kultkedvenc: kiderül, mitől tökéletes egy család a kanadai The Lake (A tó) című nyári sorozatban

2022. július 29.
Szemkápráztatóan gyönyörű táj, gusztusos látványt nyújtó színészek, csipetnyi társadalmi felelősségvállalás helyzetkomikumba mártogatva: első blikkre ezt nyújtja A tó című nyolc részes sorozat, az Amazon nyári újdonsága. De nézhetjük úgy is, hogy a végére megkapjuk a tökéletes családmodell kanadai receptjét.

A nyári szezon kötelező jelleggel nyári üzemmódba kapcsolja a kulturális tartalomszolgáltatókat is. A színházak kivonulnak a szabadtérbe, a mozikban beindul a légkondi, a fesztiválok a vízpartra költöznek, a tévében napsütötte tájakról szól minden adás. A sorozatkészítők is ilyenkorra időzítik az iskolai szünidőről és családi vakációról szőtt történeteiket. A tó (eredetileg The Lake) című kanadai limonádé mintapéldánya ennek a szezonális műfajnak, és már a beharangozó plakát az idilli tavon lenge öltözetben kenuzó főszereplőkkel egyértelművé teszi, hogy mire számíthatunk.

Senki ne érezze magát rosszul, ha eddig nem hallott a sorozatról. Az Amazon Prime mozicsatorna a közép-európai régióban igencsak alulmarad a Netflix és az HBO piacvezető dominanciájához képest, de azért időnként érdemes odafigyelni a kínálatukra, főleg mióta magyar felirattal is elérhetővé teszik az új megjelenéseket. A tó című soorzat attól lesz érdekes, ahogy fesztelen könnyedséggel mutat példát a kisközösségek megtartó erejéről egy igencsak szabályvesztett korban. A színvonalért a sokszorosan díjazott Schitt’s Creek sorozat író-rendező csapata felelt.

Főhősünk, Justin (Jordan Gavaris) másfél évtized távollét után tér vissza gyerekkora színhelyére, a kanadai tóvidékre. Annak idején a családi feszültségek elől menekült el innen: apja nehezen fogadta el melegségét, mostohanővére és annak baráti köre egyfolytában szivatta, de legfőképp az tett be neki, hogy egy bulizós éjszaka folyományaként az osztálytársától gyereke születik, akit – a lánnyal egyetértésben – nevelőszülőkre bíznak, azaz lemondanak róla. Justin Ausztráliáig menekül, ahol egy darabig boldog házasságban él, mígnem a kezdő epizódban bejelenti, hogy sokszorosan megcsalták, ezért válik és visszatér Kanadába, méghozzá nem is egyedül: elhívja magával az azóta nagykamasszá nőtt lányát, Billie-t (Madison Shamoun).

A nyolc rész azt követi nyomon, hogy mit hoz ki egymásból apa és lánya, akik lényegében most ismerkednek össze először, és hogy ehhez milyen támogatást nyújt a tóparti üdülőhely összeszokott közössége, ahol mindenki ismer mindenkit, ráadásul szeretnek is beleszólni egymás életébe. Justint gyerekkorában fojtogatta ez a közeg, a nagyvárosi Billie pedig eleve idegenkedik a vidék rusztikus durvaságától. Az első részek azzal telnek, hogy egymás agyára mennek, kölcsönös sérelmeiket szajkózzák, egyáltalán nem találják a helyüket. Aztán szép lassan megismerkednek a szomszédaikkal, bevonódnak a helyiek tradicionális időtöltéseibe, és értelemszerűen a tóparti románcok sem maradnak ki az egynyári kalandból. Befogadják őket.

Justin legnagyobb meglepetésére gyerekkora világa alapvető változásokon ment keresztül. Először is, senkinek nem szúr szemet többé szexuális identitása. Sőt kapásból három másik queer szereplővel ismerkedik össze a tóvidék mikrokörnyezetében. Valahogy szabadabb a levegő. Kiderül, hogy a feszültséget leginkább az elhallgatás táplálta. Úgy tűnik, a meglehetősen szűk látókörű előző generációk kivonulásával és az újkori tizenévesek önérzetes fellépésével érezhetően áttolódnak a hangsúlyok a kirekesztő megnyilvánulásokról a bátor konfrontálódásra, ami végeredményben közelebb hozza egymáshoz a közösség tagjait. A múlt szégyenfoltjait kitárulkozással, vagánysággal, együttlétekkel mossák tisztára.

A forgatás az eredeti helyszíneken zajlott, egész pontosan Ontario tartomány, North Bay kikötővároskájában a Nipissing-tó környezetében. Helyenként olyan csodálatos a látvány, hogy a néző szinte azt kívánja, tegyük kicsit zárójelbe a kisszerű emberi drámákat és élvezzük a tájat.

Nipissing-tó

Ugyanakkor miért is ne vállalhatnának társadalmi kérdésekben vitaindító szerepet a világ békésebbik felén élők, ahol jelenleg van pénz, idő, motiváció egy-egy téma boncolgatására. Szóval a kanadai alkotók elképzelése szerint a család attól lesz működőképes, ha minél többen vesznek benne részt segítő szándékkal. A tökéletes család tehát a falu. Justin és Billie olyan súlyos csomaggal sétáltak bele kényszeredetten a közös nyaralásba, hogy azt kevés esélyük lett volna végigcipelni nagyobb sérülések nélkül, ha nincs körülöttük a közösség védőhálója.

Némileg hasonló történetet követ végig a cseh HBO-ra gyártott Apanapok (Czech it Out), ahol a főszereplő gasztrokritikus, Lukáš Hejlík mutogatja körbe Csehország látnivalóit középiskolás lányának, akivel csak minden második hétvégén találkoznak a válása óta. Ahogy a kanadaiaknál a tópartiak szövetsége, úgy a cseh sorozatban a végiglátogatott szállások és vendéglátóhelyek tulajdonosai, az apa régi haverjai alkotnak egy sok szálon összeérő virtuális közösséget, akiknek köszönhetően a két utazó mindenhol biztonságban és otthon érezheti magát.

 A kanadai apa-lánya azzal az elhatározással int búcsút a nyárnak, hogy jövőre akár világ körüli útra is mehetnének. Ha valóban elkészül egy ilyen második évad, izgalmas lesz látni, hogy kiállja-e a próbát a vérségi köteléket újrahuzalozó, a nyár közös élményeiből és tanulásaiból fogant vadonatúj szövetségük. Jó érzés beszívni a sorozat könnyed és bizakodó hangulatát.

Fotó: Amazon Prime, Getty Images

Olvasd el ezt is!