Kutyazenekar, burleszk bikaviadal: a viktoriánus kor 7 legkülönösebb szórakozási formája

2024. augusztus 03.
Sokan puritánnak, unalmasnak gondolják a viktoriánus kort, mások pedig a kosztümös filmeknek köszönhetően egy bálokkal és pompázatos ruhakölteményekkel teli izgalmas világnak. Egy viszont biztos: nagyon is tudtak szórakozni akkoriban, még ha a mai modern ember számára kissé bizarr módon is tették!
A viktoriánus kor 7 legkülönösebb szórakozási formája
  • A viktoriánus kort Viktória királynőről nevezték el, amit az angol történészek az ország fénykorának tekintenek.
  • A 19. században jelentős tudományos és technológiai fejlődés ment végbe az Egyesült Királyságban.
  • Az emberek ebben az időszakban igazán furcsa módon szórakoztak.

A viktoriánus korszakban megjelent egy gyorsan növekvő középosztály, ami fontos kulturális hatást gyakorolt, és jelentős mértékben felváltotta az arisztokráciát. Emellett fokozott jelentőséget tulajdonítottak a család értékének, és a nők feladata volt vinni a háztartást, míg a férfiak a családfenntartó szerepét töltötték be. A nőknek korlátozott törvényes jogaik voltak az élet legtöbb területén. Viszont a 19. század folyamán gyorsan növekedett az oktatáshoz való hozzáférés. Angliában, Skóciában és Walesben kötelezővé vált az oktatás a tíz év alatti gyermekek számára. A különféle olvasmányok népszerűsége is nőtt ebben az időszakban, mint amilyenek a regények, a női magazinok, a gyermekirodalom, és az újságok. A zene is óriási népszerűségnek örvendett, ezért is volt annyira népszerű a bálozás.  

Jöhet még néhány érdekesség? Akkor megmutatjuk a viktoriánus kor 7 legkülönösebb szórakozási formáját:

1. A kutyazenekar

A viktoriánus korban Louis Lavater előadóművész egy cirkuszban dolgozott, és évekbe telt előkészítenie a kutyazenekarát az amszterdami debütálására. A csoport hat „pompásan öltözött” kutyából állt. Ott volt Jack, a harsonás, Tim, a gitáros, Patsey, a hegedűs, Herceg, a nagydobos, Bob, a kisdobos, és Peter, a cintányéros. A The Strand Magazine egyik 1897-es számában az áll, hogy Lavater heti 50 és 100 font között keresett a kutyáival.

2. Az állatok megszemélyesítője

Az állatokat megszemélyesítő Charles Lauri Junior jól ismert volt a londoni és párizsi színházakban. A viktoriánus korban Lauri egy jelmezváltással a számos állat közül bármelyikké válhatott: majom, macska, kutya, papagáj vagy íbisz, csak hogy néhányat említsünk a sok közül, és állítólag mindegyik rendkívül hiteles volt.

3. Az emberi strucc

Íme, egy érdekesség a struccokról: természetüknél fogva mindenevők. Szóval, az emberi strucc a 19. századi szórakozás egy nagyon sajátos fajtája volt. Henry (más néven Samuel vagy Harry) Harrison, aki a New York állambeli Syracuse városában született, egy kiemelkedő „emberi strucc” volt, aki zsebkések, tűk, szögek, üvegek, pengék és különböző tárgyak lenyeléséről volt híres a viktoriánus korban.

4. Gyilkosság a vörös pajtában

A viktoriánus korszakban az embereket lenyűgözte a bűnözés. Színházi előadásokat készítettek a híres gyilkosságokról, és ezek egyike volt az 1840-es Maria Marten melodráma, más néven Gyilkosság a vörös pajtában. Marten a suffolki Polestead faluban élt, és kétgyermekes anya volt, amikor találkozott William Corderrel, aki elcsábította és rávette, hogy 1827-ben megszökjön vele. A pár azt tervezte, hogy a falu egyik nevezetességénél, a Red Barn épületénél találkoznak. Szökés helyett Corder meggyilkolta Mariát és eltemette az épület alá. Maria nevében leveleket írt a családjának, és a gyilkosságot közel egy évig nem fedezték fel. Végül bíróság elé állították, és amikor akasztás általi halálra ítélték, 5000 ember sorakozott fel, hogy megnézze az eseményt. Az érdekesség az, hogy eset után népszerű dalok és színházi darabok születtek.

A viktoriánus korszakban népszerű szórakozási forma volt színházba és cirkuszba járni

A viktoriánus korszakban népszerű szórakozási forma volt színházba és cirkuszba járni

5. A burleszk bikaviadal

Ezt a szórakozási formát a viktoriánus korban a Shutthatdor és Bangthatdor nevű kutyáknak köszönhették, akik gondosan bélelt bikajelmezbe voltak öltözve, és egy „matador” ellen kellett kiállniuk. Előadtak egy komplett bikaviadalt, mígnem a matador „megölte” őket, ezután kutyák halált színleltek.

6. Richard Usher, a bohóc

Richard Usher, a bohóc színházi tervező volt, aki valamivel a viktoriánus korszak kezdete előtt indította el karrierjét. 1818 júliusában leghíresebb mutatványában négy liba által húzott mosdókagylóban vitorlázott le a Temzén.

7. Az azték gyerekek

Maximo és Bartola salvadori testvérek voltak, akik mikrokefáliával (egy olyan betegséggel, amely miatt a babának kicsi a feje) születtek. Édesanyjukat becsapták, hogy odaadja a gyerekeket egy spanyol kereskedőnek, aki azt mondta, hogy elviszi őket a Karib-térségbe vagy Amerikába, ahol meggyógyítja őket. Ehelyett a kereskedő eladta Maximót és Bartolát egy cirkusznak, ahol azt találták ki, hogy gyerekekre egy elveszett város templomában találtak, és a kihalt azték faj tagjai.

Forrás: Mental Floss, Fotók: Getty Images