A 6 legfurcsább szerelmi történet az internet előtti korból

2023. február 14.
A románc még sokkal drámaibb és veszélyesebb kaland volt a viktoriánus korban. Bár közösségi oldalak és internet még nem volt, szerencsére a korabeli újságok beszámoltak a bizarr románcokról. Így mi is rácsodálkozhatunk, milyen türelmesek és kitartóak voltak kétszáz éve még a szerelmesek.
Egészen bizarr szerelmi történeteket produkált az élet
  • Hétköznapi emberek bizarr szerelmi történeteiben nem volt hiány a múltban sem. Csak közösségi oldalak híján kevesebb ilyen sztoriról értesültek az emberek.
  • Ott volt például az igazi aranyásó, aki szeretője halála után, évtizedek múlva könyörögte vissza magát első férjéhez. Ám a történet vége mégsem happy end.
  • Volt olyan szerelmes, aki egy tarantella pókkal is megküzdött imádottjáért.

A szerelem nem ismer határokat. Aki igazán szeret, évtizedekig képes várni. Ám a romantikus történetek nem mindig végződtek jól a múltban sem.

Tanmese arról, hogyan ne térjünk vissza a régi szerelmünkhöz

Az élet nem volt kegyes egy bizonyos Jack McKennához. Felesége a férfi legjobb barátjával szűrte össze a levet. El is hagyta férjét, és Amerikába ment szeretőjével. Lányuk meghalt influenzában. A férfi is elkapta a betegséget. Csak néhány fityingje maradt, amit ételre költhetett. 

Még amikor a sors végül rámosolygott, az is inkább gúnyos vigyornak bizonyult. 

1892 januárjában egy jólöltözött nő kérdezősködött a londoni munkásszállón, ahol Jack McKenna lakott. A nő a szobájában térdre borult a férfi előtt és könyörgött, hogy bocsásson meg neki. A felesége volt, aki Kaliforniából jött vissza. Itt megcsinálták szerencséjüket, aranyat találtak. Ám a volt legjobb barát meghalt, ezután tért vissza elhagyott férjéhez az asszony, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták. 

Nem várt fordulat azonban, hogy a nő is elkapta az influenzát, miközben férjét ápolta. Tüdőgyulladásban meghalt. Férje viszont túlélte, és 62 ezer fontot örökölt a felesége után.

Titkos esküvő a rácsok mögött

A rab és menyasszonya éjfélkor esküdtek meg, kezüket szorosan összefonták a cella ablakának rácsain keresztül. A nő az éj leple alatt mászott fel a börtön ablakához, bátyja vállán állva, hogy elérjen szerelméhez. Az 1885-ben tartott esküvőn az ara addig hullatta könnyeit és csókolta a vőlegény kezét, míg a bátyja nem szólt félve, hogy kezd fáradni a lány súlya alatt. 

A 18 éves Mollie Downes házasodott össze egy James Fauntleroy nevű férfival, akit azért zártak börtönbe, mert megpróbált megölni egy férfit, aki le akarta csapni a kezéről a menyasszonyát. A szerelmesek azt hitték, hogy a szerencsétlen áldozat belehalt a sérüléseibe. Mollie volt a támadás egyetlen szemtanúja. Azzal, hogy összeházasodtak, nem tehetett tanúvallomást a bíróságon. 

Az esküvő utáni napon a kisváros rendőre tudomást szerzett a titkos esküvőről. Nagyon dühös lett, amiért túljártak az eszén. Olyannyira, hogy szélütést kapott és ágynak esett. 

Párbaj a tarantellákkal

1892-ben Las Vegas-ban egy mexikói és egy amerikai férfi ugyanabba a nőbe szeretett bele. Az csak olaj volt a tűzre, hogy a mexikói férfi azt terjesztette a másikról, hogy csaló gazember. Nem kellett sokáig várni a párbajra közöttük. Ezzel akarták eldönteni, kié legyen a lány.

Ám nem egyszerű pisztolypárbajra került sor. Az amerikai azt akarta, hogy a mexikói férfi menjen be vele egy tarantella pókokkal teli, sötét szobába, ahol néhány tucat skorpiót is elhelyeznek, hogy izgalmasabb legyen. Ez remek bátorságpróba lenne.

A mexikói nem akarta elfogadni a kihívást, ám félt, hogy gyávának tartják, így belement. Elkezdődött a harc. Nem sokkal azután, hogy rájuk zárták az ajtót, hallották, ahogy a mexikói azt kiabálja, megmarta egy pók és haldoklik. Az ajtókat ekkor kinyitották, a férfi kilépett és összeesett. 

Ellenfele sértetlenül és győztesen sétált ki a szobából. Kiderült, hogy a mexikóit sem marta meg egyetlen pók sem, csupán egy falból kiálló szög karcolta meg a kezét.

Rémálomba illő románc

Amikor két szerelmes képtelen várni, tragédiák történhetnek

Amikor két szerelmes képtelen várni, tragédiák történhetnek

A tragédiát és a vígjátékot csak egy hajszál választja el egymástól. Budapesten 1888-ban két szerelmes tinédzser is megtapasztalhatta ezt. A fiú 17 éves volt, a lány négy évvel fiatalabb. A fiatalok nemigen tudtak várni, úgy érezték, nem bírják ki addig, míg összeházasodhatnak, így a halál az egyetlen kiút számukra. Úgy tervezték, hogy a Duna partján állva megcsókolják egymást, majd a vízbe vetik magukat. A lány be is ugrott, a fiú pedig előrántott egy pisztolyt.

Ám a folyóba csobbanva a lánynál bekapcsoltak az ösztönök, és úszni kezdett. Amikor elérte a partot, akkor látta, hogy a fiú maga felé fordítja a fegyvert, meghúzza a ravaszt háromszor is egymás után, de mindháromszor elvétette a lövést. 

Negyed órával később a szerencsétlen pár csüggedten indult haza a valószínűleg elég mérges szüleikhez. 

A nő, aki öt férjet temetett el

Még VIII. Henrik rekordját is megdöntötte az a francia nő, aki ötszörös özvegynek mondhatta magát a viktoriánus korban. Mindegyik férje csúnya véget ért. 

Az első férj felakasztotta magát. A második egy tűzben vesztette életét. A harmadik vízbe fojtotta magát. A negyedik ugyanúgy végezte, mint az első. 

Ezután ötödször is férjhez ment az asszony, aki már bizonyára kívülről tudta, hogy zajlik egy esküvő. Ám nem sokkal az esküvő után, 1901-ben felakasztotta magát ő is. 

Miért döntöttek mind a halál mellett? Ez sosem derült ki. Az viszont bizonyos, hogy mindannyian szép összeget hagytak az özvegyre haláluk után.

Forrás: BBC Fotó: Getty Images