Új kiállítás a Light Art Museumban: A legjobb immerzív vetítés a saját agyunkban játszódik

2024. szeptember 15.
Már látogatható a budapesti Light Art Museum legújabb kiállítása, a Phantom Vision – Az érzékelés mélyáramlatai című nemzetközi válogatás. A kiállítás több mint 35 nemzetközi és magyar művész a tudomány és a technológia legújabb eredményeit felhasználó alkotásán, interaktív installációján és immerzív vetítésén keresztül enged betekintést az agyhullámok mintázataiba, a mesterséges intelligencia által vizualizált álmokba, a természet rejtett kommunikációs hálózataiba, de valóságunk olyan rétegeit is láthatóvá teszi, amelyek túlmutatnak a mindennapi érzékelés határain.

Minden, amit látunk, a fény, a szemünk és az agyunk összjátékának eredménye. De mi történik akkor, ha kivonjuk ebből az egyenletből a fényt? A kiállítás az érzékelés felszín alatti rétegeibe, a lecsukott szemünk mögött megjelenő látványok és szokatlan érzéki tapasztalatok világába, a látható valóság felszíne alatt örvénylő tapasztalások mélyrétegeibe – az álom, a hallucináció, a meditatív transzállapot, a mindent átitató, mégsem hallható frekvenciák, a szubjektív képek és az idegpályák kontrollálatlan működése során felszikrázó foszfének birodalmába – invitál. 

Ez az immerzív utazás túlmutat a látható világon, és mélyen lemerül az emberi psziché és a természet rejtett birodalmaiba. A Phantom Vision cím a valóságban nem jelen lévő látványokra utal, melyek mégis valóságosnak hatnak. Hogyan érzékeljük a valóságot? Hogyan torzítjuk vagy formáljuk folyamatosan a saját képünkre? Miként hatnak a legújabb technológiák, a folyamatos internethasználat és az a képáradat, amely körülvesz bennünket, a bennünk kialakuló képekre: a pszichénkre, az álmainkra, arra a látványvilágra, melyet csak mi látunk belül?

A kiállítás központi témája a hullámjelenségek sokrétű világa. A fény kettős természetétől kezdve a hang-, a rádió- és az elektromágneses hullámokon át az agyhullámokig a bemutatott művek rávilágítanak arra, hogyan formálják ezek a jelenségek valóságérzékelésünket. A tudomány és a művészet határmezsgyéjén mozgó alkotások ráirányítják a figyelmet az emberi psziché mélyrétegeire, kiemelve az álmok és az agyhullámok aktivitásának szoros összefüggését. Rámutatnak arra, hogy bár az álmodás egyetemes emberi élmény, annak megosztása hagyományosan nyelvi korlátokba ütközik. A mesterségesintelligencia-alapú képgenerátorok viszont új lehetőségeket nyújtanak az álmok vizuális világának kommunikálására. A kiállítás többek között az ilyen és hasonló technológiai áttöréseket új kontextusba helyezve hívja fel a figyelmet az internet és a digitális eszközök pszichénkre és álmainkra gyakorolt hatásaira, de arra is, hogy a másfajta látásmódok és az eltérő kognitív képességek miként járulnak hozzá a valóságról alkotott elképzeléseink kialakulásához. Az eltérő neurológiai mintázatok ugyanis nemcsak ébrenlétkor, de az álmodás során is egyedi tapasztalatokat eredményeznek. A Light Art Museumban kiállított művek átélhetővé teszik ezek sokféleségét, és hangsúlyozzák a neurotipikustól eltérő agyi működés (neurodiverzitás) megértésének fontosságát az álmokban és az éber állapotban.

A klímaválságtól az érzékelés mélyáramlataiig a Light Art Museumban

A kiállítás a természeti környezetünkhöz és a klímaválsághoz fűződő viszonyunk újragondolására is lehetőséget nyújt. A természet szemünk előtt lezajló folyamatait, láthatatlan összefüggéseit vagy rejtett kommunikációs hálózatait megjelenítő művek új megközelítésekre és kérdésfelvetésekre inspirálnak.

A Light Art Museumban kiállító művészek között olyan neves alkotókat találunk, mint Ólafur Elíasson, Brian Eno, Thijs Biersteker, Carsten Nicolai és Jon Rafman. Többségük a tudományos kutatás és a költői gondolkodás eszközeit ötvözve hozták létre műveiket, és arra ösztönzik a közönséget, hogy új perspektívából tekintsenek arra, amit valóságként érzékelnek.

A Phantom Vision egyfajta felhívás az elmélyült megfigyelésre, valamint a valóság érzékelésére vonatkozó kérdések újrafogalmazására. A látogatók a hétköznapok rohanásából kilépve elmerülhetnek a különböző érzékszervekre ható élményekben, a művek által felvetett gondolatokban. A Light Art Museum kiállítása olyan közös utazásra invitál, melynek során felfedezhetjük az érzékelés mélyáramlatait, és megtapasztalhatjuk, hogyan gazdagíthatják a különböző látásmódok kognitív képességeink függvényében a valóságról alkotott elképzeléseinket.

Kiállító művészek: 

Christian Andersson, Thijs Biersteker, Bigert & Bergström, David Bowen, AlanJames Burns, Yasuhiro Chida, Csörgő Attila, Garnu Depot, EJTECH (Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre), Ólafur Elíasson, Justine Emard, Brian Eno, Cerith Wyn Evans, fuse*, Iregular, Kati Katona, Kepes György, Lakner Antal, Liminal State, Guillaume Marmin, Moholy-Nagy László, Matthijs Munnik, Carsten Nicolai, Nonotak, Onucsán Miklós, Finnbogi Pétursson, Jon Rafman, Randomroutines (Kaszás Tamás, Kristóf Krisztián), Sébastien Robert, Judith Röder, Joris Strijbos, Szauder Dávid, Szécsényi-Nagy Loránd, The Corporation (Mátrai Erik, Borsos János), Jan van Munster

Kurátorok: Bencsik Barnabás, Szalai Borbála

Kurátorasszisztens: Kovács Dalma