3 a magyar igazság

2010. április 11.


Egy borongós december reggel, két nappal karácsony előtt fotózásra siet egy nagyobb stáb – jeges szél fúj, talán a hó is esik kicsit, de ez senkit sem zavar, lélekben már mindenki májusban jár… A Marie Claire rendkívüli címlapfotózásának napja ez– főszerepben 3 magyar csillaggal. A magazin májusban ünnepli 3-dik születésnapját, ezért különleges lapszámmal rukkol elő –három különböző címlappal. És ki más képviselhetné jobban az újságot a jubileum alkalmából, mint három magyar topmodell: ezért gyűlt össze egy helyen, egy időben, a világ három pontjáról Ebergényi Réka, Mihalik Enikő és Srej Zsófi. A képlet egyszerű: egy címlap=egy topmodell.

A fagyos idő ellenére – a nagy számban megjelent szerkesztőségi tagoknak is köszönhetően – hamar bemelegszik az egyébként néptelen fotóműterem. A 3 lány – profikhoz méltóan – egy percet sem késik, a stáb rögtön munkához is lát: smink és haj megbeszélés, ruhapróba. A magazin három divatszerkesztője – Laczkó Móni, Tóth Ali és Virág Anikó – külön-külön ”veszi kezelésbe” a 3 lányt; ki-ki ismerkedik a saját modelljével. A ruhák életre kelnek, pózpróbák, hajvariációk – a stylistok az emberre koncentrálnak, szeretnék, ha a címlapokon Enikő, Zsófi és Réka valós énje, egyénisége is tükröződne.

Közben folyik a világításpróba, készülnek az elengedhetetlen tesztképek – mint mindig, a fotósasszisztenssel a középpontban… Egy kis tanakodás a háttér színén – majd csere.

Amint megvannak a címlapra szánt ruhák, a lányok helyet foglalnak a fodrász- és sminkes székekben. A hangulat oldott, könnyed, talán már a karácsony jár sokak eszében, talán a közös munka öröme – leginkább a kettő együtt. Kávé, tea, péksütemény, néha egy-egy cigaretta, zene itt, suttogás ott, kacagás és zsongás. A hosszú, hajban és sminkben várakozással töltött órák közelebb hozzák az embereket, jobban kirajzolódnak az egyéniségek. Zsófi a legcsendesebb hármójuk közül, talán azért is, mert ő a legfiatalabb. Előző napokban még Milanóban dolgozott, a fotózást követően pedig Hatvanba siet, a családjához. Elmélyülten ül, olvasgat, a nyüzsgés ismerős közegében ő inkább a csendes relaxációt választja. Enikő az ellentéte – bolondozik, ugrándozik, ugratja a stábtagokat – akár Tigris bolondos és kedves karaktere a Micimackóból. Látható, hogy lételeme a fotózás, nincs lámpaláz, nincs drukk. Előző nap érkezett New Yorkból, mégis majd’ kicsattan az energiától – Nintendoján kedvenc játékát mutogatja, email-eket olvasgat, külföldi élményeit osztja meg kíváncsi hallgatóságával. Réka nyugodtan vár a sorára, telefonálgat, olvasgat; nem siet, nem türelmetlen – mindenkit, aki most körülötte sürög-forog, ismer már régóta. Még csavarókkal, smink nélkül is, ahogy álmodozva ül a kanapén, amazonszerű jelenség, árad belőle a nőiesség. Bár régóta külföldön él, mindig fontosnak tartotta, hogy a karácsonyokat itthon töltse.

A címlapfotók lassan készülnek – Perlaki Marci alapos és maximalista fotós. Először Enikő, majd Réka, végül Zsófi kerül sorra. A három modell profi, mozdulataik kifinomultak és mindig célba találnak. Nehéz lesz majd a választás…

A lányokat bemutató cikkhez egészen más hangulatú képeket terveztek – kényelmes, fiatalos ruhák, póló, farmer. Mindhárman fesztelenebbül viselkednek, érzik, hogy most tényleg Rájuk kíváncsi a kamera. Ahogy egy csoportban ülnek és játszanak a kamerával, nehéz eldönteni, kire figyeljen az ember. Hihetetlen erőt és szépséget sugároznak, különleges, egyszeri és megismételhetetlen pillanatba sűrűsödik az idő– mindenki érzi ezt, aki jelen van…

Este 7 óra – elhangzik a minden fotózás végét jelentő „azt hiszem, megvan” kijelentés. A lányok fáradtan rogynak le, lemosódnak a sminkek, a ruhák visszakerülnek a zsákokba és szatyrokba. Réka, Zsófi és Enikő egy hosszú nap után, elégedetten indul haza, a szélrózsa három irányába. Sietnek, hisz két nap múlva karácsony, talán már az ajándékokon jár az eszük. Bár a családjaik számára bizonyára az a legszebb ajándék, hogy itt vannak, itthon…

2010. április – a jubileumi lapszám a standokon. 3 címlap, 3 nő, 3 karakter – már csak el kell dönteni, Te kit választanál?

fotó: Erdőháti Áron