Ki öltözteti a topmodelleket?

2010. április 11.
Májusi címlaplányaink kedvenceiből izgalmas bazároldalakat találhatsz e havi számunkban. Az oldalak összeállításához alapos kikérdezésnek vetettük alá a lányokat. A válaszok egy tekintetben igencsak egybehangzóak voltak: a kedvenc ruhadarabok tárgyalása kapcsán minduntalan felbukkant Alexander Wang tervező neve. Utánajártunk hát, ki is Mr. Wang?

Kényelmes, leginkább monokróm pólók, bőrdzsekik, farmersort, szakadt nejlonharisnya, magas sarkú bakancs –egy modell hétköznapi, két bemutató közötti viseletét így lehetne leginkább leírni. A felsorolás ugyanúgy igaz Alexander Wang tervező kollekcióira is; a most 26 éves amerikai designer nem véletlenül a modellek kedvenc öltöztetője. „Bárki fel tud öltözni és lehet elbűvölő, de ami leginkább izgat, az az, ahogy szabadidejükben öltözködnek az emberek.”

A kínai Vogue tavaly októberi számában büszkén mutatta be nemzetközi sikert elért divattervező honfitársait – köztük Alexander Wang-ot is. Wang azonban sosem élt Kínában, született kaliforniai, kínai ősökkel. San Francisco-ból 18 évesen költözött New Yorkba, ahol a neves Parsons Design Iskolában tanult divattervezést. Másodévesként már saját neve alatt készítette el első mini-kollekcióját, ami főként kötött ruhákból állt. Első, teljes női kollekciójával pedig 2007-ben mutatkozott be, ami rögtön óriási sikert és elismerést hozott számára. Következő évben pedig az Amerikai Divattervezők Szövetsége egy 200 ezer dolláros díjjal jutalmazta, mint az alapítvány nyertesét. A Svájci Textil Díját pedig nemrég vehette át.

Wangot folyvást fiatal modellek társaságában látni – akik saját kreációiban pózolnak mellette. Örök múzsájával, Erin Wasson modellel több éven keresztül dolgoztak együtt – Erin volt Wang bemutatóinak és kampányainak stylistja, a bemutatókon pedig szerepeltek Erin ékszerkollekciójának, a LowLuv-nak darabjai is. A divatblogokon és portálokon istenítik a tervezőt és kreációit, fiatalok ezrei ruháznak be nap mint nap egy-egy egyszerű Wang pólóba. De mi sikerének a titka?

Megnyerő mosolya és modellszerű megjelenése mögött nagyon is céltudatosan építi karrierjét – azt a divat érzékeny fiatal réteget célozta meg ugyanis, akik – bár szeretnének tervezői ruhákban járni – még nem akarnak haute couture minőséget és szabást. Kényelmes, sportosan elegáns, talán egy kicsit androgün márka ez, egy csipetnyi tervezői luxus életérzéssel. „Egy póló és farmer lehet ugyanolyan szexi, mint egy estélyi ruha” – vallja a tervező, aki rendkívüli üzleti érzékkel, luxus minőségű és ár kategóriájú cipő- és táskakollekciója mellett egy olcsó, bárki számára elérhető póló kollekciót is piacra dobott. Sallangmentes, kényelmes darabok, egyszerű, mégis rafináltan szexi szabásvonalak, néhány alapszínben, jó minőségű pamutból, bármilyen látható márkajelzés nélkül. Pontosan ez az, amire a mai igényes divatközönség vágyott. 

2010-es nyári kollekciójában az amerikai sport hagyományainak állít emléket – a kollégiumi futballnak és rögbinek, illetve a cserkészetnek. Az uniformis gondolatkörét járja körül, megjelenik az uniformizálás mind a filozófiában, mind pedig a ruhák részleteiben is. A 2010-es őszi-téli kollekcióban ismét a maszkulinabb elemek kerültek előtérbe – a kiindulópont a háromrészes öltöny, a ropogósra vasalt, keményített gallérú ing és díszzsebkendő volt. A felhang sokkal komolyabb, mondhatni „felnőttesebb”, de biztosak lehetünk benne, hogy Alexander Wang nem fog letérni az általa már jól kitaposott, ’fiatalos’ ösvényről, maximum újabbakat vág magának mellette.

2010 tavaszi-nyári kollekciójából:

2011 őszi-téli kollekciójából:

Fotók: cyln3.wordpress.com, alexander wang press