Itteni idő szerint hajnali két órakor kezdődött az idei, immáron 69. Golden Globe-díj-átadó és -gála. Már napokkal, sőt hetekkel a nagy esemény előtt csak két dologról esik szó általában: talán egy kisebb tábor foglalkozik magával a díjazottak-esélyesek latolgatásával, de valószínűleg egy nagyobb tábor csak azt találgatja, melyik híresség kinek a ruhakölteményében vonul végig a vörös szőnyegen. Mi itt az utóbbi, szűk és divatlátókörű csoport tagjaiként szintén csak azt fogjuk elemezni és ízekre szedni, hogy kinek kellett volna még egyszer tükörbe néznie, mielőtt elindul, és ki az, aki tényleg bátran vonulhatott végig a fotósok hada előtt. Szubjektív szomszédolás és kritizálás, reggeli kávéval és péksüteménnyel a kézben.
Összességében elmondhatjuk, hogy senki sem akart nagyon kitűnni, a stylistok inkább biztosra mentek, ahogy ez már pár éve megszokott. Nem voltak nagyon nagy mellényúlások, igazán kirívó darabok sem, sem pró, sem kontra. Hollywood aranykorát hívatottak felidézni a harangszoknyák, finom gyöngyberakások, túlzó szabásokat nélkülöző formák. A 20-as, 30-as generáció még keresi önmagát, nem is csoda, hiszen úgy kell egy-egy estére hollywoodi klasszikus dívát alakítani, hogy az az „aranykor” már végleg lecsengett, elmúlt. Az idősebb, 40-es és afeletti korosztály már biztosabb kézzel nyúl a már jól bevált „Golden Globe-receptekhez” – fényes anyagok, az alakot lágyan követő formák, kis fodros részletekkel –, de még persze itt is találkozunk kevésbé eltalált toalettekkel.
A legformabontóbb, de egyértelműen dicséretet és halk sóhajt kiváltó személy Tilda Swinton volt, pasztell Haider Ackermann csodában. Váratlan, fenséges, Tildához méltón szinte semmi sminkkel párosítva. Hasonló, „mintha felhők között járnánk” érzés fogott el Sarah Michelle Gellar batikolt Monique L’huillier ruhája láttán. Mennyei!

A legbájosabb az este folyamán kétségkívül Michelle Williams volt, gyönyörű mélykék Jason Wu estélyiben, a 20-as éveket idéző fejpánttal kombinálva. 


A „rendíthetetlen jégkirálynő” díját idén is természetesen Angelina Jolie kaphatná, tekintélyt parancsoló szoborszerű megjelenését még inkább fokozta szigorú szabásvonalú Atelier Versace selyemruhája, illetve a száján visszaköszönő ciklámen színű ruharészlet. Hasonló „szoborként” jelenik meg pár éve Kate Winslet is a jelentősebb eseményeken – megtanulta viselni és hangsúlyozni klasszikus vonalait, csodálatos ruhákba bújtatva gömbölyű formáit.


Részletgazdag, biztos választás volt idén Salma Hayek részéről a Gucci flitteres estélyi. Szintén Gucciban tündökölt Evan Rachel Wood is, aki talán az este legkülönlegesebb, legkidolgozottabb ruháját viselte – irizáló mélyzöld, tollak és pikkelyek –, ősamazon az őslények földjéről.

Emma Stone és Nathalie Portman idén Lanvinre szavazott – Emma padlizsán estélyije helyett talán egy pasztellesebbet választottunk volna, de Nathalie pink csodája maga a csoda!

A nő, aki ötvenen túl is mindig elkápráztat minket, természetesen Helen Mirren. Csak gratulálni tudunk neki idén is választásához.

És akkor jöjjön pár név, akiknél nem nagyon örültünk a látottaknak. Charlize Theron az esetek többségében káprázatosan néz ki, most az uszályos, kicsit túlgondolt, rokokószerű ruhában és félig összeesett hajával nem keltette a magabiztos nő benyomását. Freida Pinto súlyos, takaróhatású Pradája nem volt jó választás, illetve Amanda Peet fodros, függönyszerű, de inkább porcelánbabákat idéző Marc Jacobs ruhájával sem voltunk kibékülve. Mila Kunis csodaszép nő, de a fekete Dior ruha talán nem volt idén a legmegfelelőbb választás.


Na de, hogy ne rossz szájízzel fejezzük be: nagyon különleges, a tekintetet vonzó és szemet gyönyörködtető utolsó ruhánk Giles Deacon keze munkáját dicséri – Dianna Agron, a Glee című sorozat sztárja viselte.

Még órákig lehetne folytatni a sort, hiszen a téma adott, örök, és mindenkit érdekel, de a kávé elfogyott, a péksüteménynek már a morzsái is eltűntek, a szomszéd is elindul munkába… De az biztos, hogy igazán nem lennénk most a fentebb említett sztárok bőrében – az is tiszteletre- és csodálatraméltó, hogy végig tudnak lejteni a végtelen vörös szőnyegen, magabiztosan, sugárzón, tulajdonképpen innen nézve teljesen mindegy, hogy milyen ruhában, másnap pedig képesek végigolvasni a róluk szóló tudósításokat.

(képek forrása: fashionologie.com, nylonmag.com, style.mtv.com)