Forradalom a szaúdi fehérneműboltokban

2012. január 22.

Egy újfajta társadalmi forradalom van kibontakozóban Szaúd-Arábiában: a fehérneműboltokban ezentúl nők szolgálhatják ki a nőket. Az eladói álláslehetőségek iránt óriási az érdeklődés, több mint 28 ezer nő küldte el a jelentkezését.

A szaúdi munkaügyi minisztérium életbe léptet egy korábbi uralkodói határozatot, miszerint azokban a boltokban, ahol nőknek szóló cikkeket árusítanak, az eladóknak is nőknek kell lenniük – írja a The New York Times.

Míg a világ nagy részén természetes, hogy a fehérneműüzletekben nők szolgálják ki a nőket, Szaúd-Arábiában ez mind ez idáig azért nem lehetett így, mert a nők egyáltalán nem végezhettek olyan munkát, amelynek velejárója lehet, hogy idegen férfiakkal is érintkezzenek. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a fehérneműboltokban is férfiak szolgálták ki a nőket, akik közül ezért sokan inkább megvárták, hogy lehetőségük nyíljon külföldre utazni, és ott szerezték be a melltartókat, alsókat és hálóingeket.

Az ország gazdasági szakemberei szerint ugyanakkor ha a nők államilag támogatott képzésekre járnak – és egyre többen tanulnak –, akkor ebből hosszú távon az országnak is profitálnia kell. A társadalom egyre inkább elfogadja, hogy a nők nemcsak otthon dolgoznak, de alkalmazzák őket az egészségügyben vagy az oktatásban is. Az értékesítés területe eddig viszont teljesen zárva maradt előttük. A változásokat már most is sokan ellenzik a muszlim királyságban, de a gazdasági és demográfiai tényezők miatt elkerülhetetlenek.