Modellsztorik – régen és ma (I. rész)

2012. január 25.
Az első afroamerikai szupermodell: Donyale Luna
1945-ben Detroitban született Donyale Luna – azaz Peggy Ann Freeman -, akiről azt beszélték, furcsa gyerek volt, mintha egy álomvilágban élt volna, ahonnan soha nem akart elszakadni. Talán épp ezért nem lett nővér, mint ahogyan azt édesanyja szerette volna, hanem inkább a modellkedést választotta. Így továbbra is egy immáron valóra vált álomvilágban élhetett. Amikor David McCabe fotós felfedezte, New Yorkba költözött és 1965-ben már a Harper’s Bazaar címlapján szerepelhetett. 1966 tavaszán Európa legkülönlegesebb és legszexisebb modelljének nyilvánította a Time magazin, egy évvel később pedig babák formájában az áruházak polcaira került, akárcsak a legendás divatikon, Twiggy.


Nyílt titok volt, hogy Donyale életét a 60-as évek elejétől beárnyékolta a droghasználat. Egy interjúban például a következőket mondta az LSD használatáról: „Szerintem ez jó. Megtanultam, hogy szeretek élni, szerelmesnek lenni, szeretem a virágokat, az eget, az erős színeket, az állatokat. [Az LSD] megmutatta a boldogtalan dolgokat is: azt, hogy makacs vagyok, önző és, hogy akaratlanul is képes vagyok megbántani másokat.” Sajnos, végül ez okozta a vesztét is és drogtúladagolásban halt meg Rómában, 34 évesen.

A 70-es években a Playboy magazinban is megjelentek fotói, ezeket a képeket pedig későbbi második férje, Luigi Cazzaniga fotózta. Tőle egyébként született egy lánya is, akit Dreamnek kereszteltek el; nem is kérdés, hogy miért. Az újságírók, fotósok és az akkori nagyközönség szerint Donyale titokzatos, misztikus, egzotikus és nagyon kitartó személyiség volt. Ezekkel a tulajdonságokkal teljesen megváltoztatta a képet az afroamerikai nőkről. Olyannyira, hogy nem csak a magazinok hasábjain számítottak rá, hanem a mozivásznakon is. A pop-art király, Andy Warhol öt filmjének szereplőjeként, Federico Fellini Satyricon című rendezésének és más népszerű filmek mellék – vagy főszereplőjeként is felbukkant.