Az egyik legalaposabb riportfotós, akit ismerünk, már a képek készítésekor a cikk egészében gondolkodik. Főmunkaidőben online felületre dolgozik – érdemes rákeresni a hangos képriportjaira –, mi mégis szeretjük azt hinni, hogy igazi csemegéket készít nekünk is. Emlékezetesek a gyerekmodellekről és a kisemberekről készült fotói, de Mozambikból is gyönyörű képanyaggal tért haza. Az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton több fotóját is díjazták, amihez ezúton is gratulálunk.

1. Színes vagy fekete-fehér?
Színes.

2. Film vagy memóriakártya?
Is-is.

3. Mit/kit ábrázolt az első fotód, amelyik megjelent a sajtóban?
Egy portugál kislányt az utcán egy szál bugyiban, ahogy nézi, hogyan siklik el mellette az a bizonyos 28-as, egykocsis villamos a lisszaboni Alfama negyedben. Egy déli MTV-híradóban adták le egy kiállítás apropóján.

4. Milyen a jó portréalany?
Olyan, aki elhiszi, hogy jobb lesz a fotó, ha időt hagy nekem, egyúttal persze magának is.

5. A legemlékezetesebb Marie Claire-munkád?
Az Egy mindent visz című, mozambiki női összefogásról szóló külföldi riportunk. Egy sajátos megtakarítási formáról szólt. Egyfajta szeánsz keretében segítik egymást a nők arrafelé, és hatalmas dobpergésre táncolnak órákon át. Minden héten van egy kiválasztott tagja az adott női csoportnak, aki a leginkább rászorul, azt támogatják a többiek anyagiakkal és adományokkal. A táncból mi sem maradtunk ki, pár perc, és már mi is a kör közepén táncoltunk, az egész piac kurjongatott. Kaptunk több, pozitív olvasói levelet is a cikkre. A ráadás már csak azt volt, hogy az anyagunkat átvette a Szaúd-arábiai Marie Claire is, ahol a retusőrök sokat dolgozhattak, ugyanis minden, ujjatlan ruhás nőre pólót operáltak. A most készülő anyagunk is nagyon pozitív bizsergéssel tölt el. Az Attitude nevű új magyar divatmárkáról szól. Szerény körülmények között hatalmasat alkotnak az ott dolgozó varrónők.

6. Hány kilós a fotóstáskád?
Alapjáraton 11 kilós, és mindennap a hátamon cipelem. Ha parlamenti tudósítást készítünk, az további 2,5 kilót jelent a 300-as nagy tele miatt. Ha stúdióvakukat is viszek egy fotózáshoz, akkor viszont már csak autóval indulok neki, és ha szerencsém van, egy erős férfi is elkísér.

7. Miért pont Portugália?
Vörös- és „zöld” borok, no meg a portóik. Olívabogyó. Bairro Alto, Bica és Alfama. A reggeli, délelőtti és kora délutáni kávészünet, bár akkoriban még nem is kávéztam, de maga a filozófia. José Saramago Kőtutaja. Wim Wenders Lisszaboni története. Szél és tenger. Fado és a portugál gitár…

8. Ha nem fotós lennék, akkor…
…is egészen biztosan fotókkal, képekkel foglalkoznék. Vagy újságnál, vagy iskolában, vagy galériákban.

9. Családi eseményeken magától értetődik, hogy sokat fotózol?
Persze. Családirendezvény-fotós vagyok. Néha viszont határozottan eldöntöm magamban, hogy nem viszek fényképezőgépet, mert ha már egyszer előveszem, akkor nagy eséllyel le sem teszem. És ez nem mindig jó. Néha jobb elmerülni a dolgokban, és ott lenni, részt venni.

10. Költöttél már sok pénzt művészeti alkotásra, dizájntárgyra?
Művészeti alkotásokat inkább csak adok vagy kapok. Van egy festmény a nappaliban, egy festő barátnőmtől kaptam, egy bárányfejű férfit ábrázol, aki ül a kanapén egy rózsaszín szoknyában, kezében egy házi robotgéppel.

11. A jó fotós…
…mindig aktív, nyitott szemmel jár, sokat tapasztal, új témákat keres, és meg tud újulni. Inkább az a fajta típus az ideálom, aki a társadalomra reflektál, kifelé kommunikál, nem elefántcsonttoronyban bújik meg. Szerintem az a magányos fajta művészi magatartás a mai világban már kevésbé tartható.

12. Mit tanultál a mozambiki nőktől?
Tartást és jó értelemben vett keménységet. Ami pedig a szépségüket illeti, bámulatra méltó bennük, hogy még azok is, akik az erdő mélyén laknak egy-egy kunyhóban, képesek ápoltan, gyönyörű ruhában, szép frizurával, retiküllel a kezükben kiállni az országútra, hogy a „menetrend nélküli” buszt leintsék, ha végre odaér.

13. 2012-ben biztosan…
…jobban figyelek majd az egészségemre.

+ 1. Vincent Cassel vagy Ryan Gosling?
Mióta személyesen is volt szerencsém találkozni vele egy interjú kapcsán, nem kérdés, hogy Vincent Cassel.