Marie Claire Expressz :: Fiáth Marianna

2012. február 02.

Az impresszum szerint a „szövegeket gondozza”, de valójában sokkal többet tesz ennél: témákat hoz, cikkeket ír és szerkeszt, interjúkat készít – és mindezt villámgyorsan.  Napközben fáradhatatlanul veri a klaviatúrát, és kémleli a monitort, éjszaka viszont dívává változik… és ő szolgáltatja a legjobb zenéket a lapzártához.


1. A leghosszabb Marie Claire-lapzárta?
Anélkül, hogy nagyobb műhelytitkokat kiadnék itt, hát ugye volt már olyan, hogy urambocsá’ utolsó pillanatban lett címlapsztár, cikk, miegymás cserélve… Olyankor mindig érzek egy gyöngéd kis gyomortáji szúrást, és a gyilkos ösztönök is erősebbek odabent. De azt hiszem, a tavalyi szülinapi, kövér lapszám, az nem volt semmi. 
2. Melyik magyar íróval utaznál el a tengerentúlra?
Ha ezért leszek kipenderítve itthonról, kinyuvasztok mindenkit. Tehát. A Dragománnal dumálni, a Grecsóval pletykálkodni, a Darvasival garázdálkodni, a Parti Naggyal röhögni, a Jónással szidni a rendszert, az Esterházyval enni, a Csernával inni, a Háyval szomorkodni, a Garaczival felfedezni, a Karafiáthtal dajdajozni, a Závadával stírölni a népeket… de ez semmi, mert igazából a Szép Ernő és a Kosztolányi vigyen engem, ahová csak akar.

3. A legjobb vega kaja a városban?
A Békefi Dóri-összes, a krisnások ételosztásai (nem álltam sorba, de szeretem), az indiai a Pannónia utcában, a Pastrami, az Oliva, az M, a Kőleves, szendvics a Gellért téri nonstopban, falafeles a Paulay Edében és humusz a Hollán Ernőben. Meg anyósom főztje. A flancosakat nem ismerem, az olcsókat meg unom.
4. És ha feltűnik egy kis szalonna a sajtos tésztában?
Akkor az az utolsó falatig lemegy, reklama nélkül. Öreganyám is megmondta: vendégségben ételt nem hagyunk ott gyerekem, itthon meg pláne nem. Punktum.
5. Titokban milyen színeket hordasz?
Csak a munkahelyen égetem magam örökké gyászfeketében, itthon tele vagyok neonszínű csipkeholmival, pink pizsamával, vörös harisnyával, sárga tollakkal, boákkal – mint a bazári majom, úgy.
6. Arisztokrácia vagy underground?
Ludditák forevör. Csak lovászfiú meg pénz legyen…


7. Mi az, amiért képes vagy egész éjszaka fennmaradni?
Dehogy a munka miatt. Fenéket. Egy jó könyv sokáig ébren tart, a Dr. House-maratonokat is sokáig bírom, diszkóban-koncerten is táncba lehet hívni, vagy ha a kutyánk végigokádja az éjszakát.
8. East Coast vagy West Coast?
Egyértelmű. West Coast. Dr. Dre, az öreg Snoop, Eminem, Ötven Cent, Busta Rhymes és a többiek… Testvéreim mind egy szálig. 
9. A koncert, amelyikről lemaradtam, és egész életemben bánni fogom…
Akkor sorolom: Samantha Fox, Rihanna, Nick Cave, Modern Talkingon se voltam… És Amy Winehouse-ról, mindörökké. (A Trabanton viszont ott voltam, és az IMMC-összesen is. Ez a teljesség maga.)  
10. Ha az életedről filmet készítenének, ki lenne a rendező?
Kitano Takeshi, Guy Ritchie, Michael Haneke vagy a Tilla. (És akkor már Charlize Theron vagy Angelina Jolie játssza a főszerepet.)
11. Bud Spencer vagy Terence Hill?
Azt a macskajancsi szőkét nem állhattam soha. Bud méltóságának, tekintélyes testi erejének és kiváló színészi adottságainak a nyomába se. A humorról nem is szólva.  
12. Hogy magyaráznád el egy kisgyereknek, hogy mi a boldogság?
Nézz rám, bogaram. Ez itt az.
13. 2012-ben biztosan…
Ha már tavaly sem hívtak a Sándor-palotába korrektornak, akkor az idén se tegyék. 
+ 1. Mi a stájsz?
Atyaég, hogy bírok ilyen hülyeséget kérdezni emberektől? Megkövetek mindenkit…
Nemcsak jelzés értékkel vannak jelen a szótárak…
Fotó: Aknay Csaba, Fábián Bori