Kézimunka vs. haute couture

2012. február 09.

Egy fiatal fotós lány kihímezi a divatvilágot. Magazinok címlapjai és világhírű divatfotók szerepelnek különleges – és sikeres – alkotásain.

A legutolsó divattal kapcsolta össze kedves időtöltését egy huszonéves ír–dán lány. Inge Jacobsen imádja a kissé porosnak, a nagymamák szórakozásának tartott keresztszemes hímzést – és ezzel párhuzamosan az haute couture-t is. Egyedi alkotásain így neves divatmagazinok (Nylon, Vogue) címlapjai, divatfotók és napilapok oldalai köszönnek vissza, mind-mind színes fonalakkal kivarrva, kihímezve, megbolondítva. Inge Londonban él, fotográfus végzettségű, a keresztszemes öltések szépségét évekkel ezelőtt fedezte fel magának, és azóta nem tud szabadulni tőlük – sőt ma már szövéssel is színesíti őket.

Azt sem bánja, hogy egy-egy összetettebb címlap vagy fotó, netán fotósorozat elkészítéséhez végtelenül hosszú időre is szükség lehet. Dániában járt művészeti iskolába, eddigi legismertebb munkája is a skandináv országokhoz kötődik. A dán szupermodell, Freja Beha Erichsen a főszereplője a dán luxusékszermárka, a Georg Jensen jelenleg futó kampányának. A fotóit Sebastian Faena kattintotta, Inge Jacobsen pedig kihímezte. Állítólag összesen 2000 órát töltött el vele, igaz, egy iskola diákjai besegítettek neki. A különleges műalkotások annyira megtetszettek a Georg Jensen háznak, hogy örömmel bemutatja őket butikjaiban. Az egyedi hímzések ott lesznek a New York-i és a londoni divathéten is.

Inge Jacobsen blogja (további hímzés fotókkal)