High-tech a háztartásban

2012. február 10.

Nem mintha oltárt akarnánk állítani a házimunkának, de van az a végtelennek tűnő irodai munka és kimerítő koncentráció, amely után kikapcsolódást jelent főzni egy vacsorát, vagy ruhákat szortírozni a mosógép előtt álldogálva. Számba vettük, milyen technikai újítások segítenek abban, hogy gyorsabban végezzünk, hatékonyabbak legyünk, és nem utolsósorban szép háztartási eszközök vegyenek körül bennünket.


Mosás távirányítással
A Samsung W457 mosógép talán nem forradalmasítja a mosás folyamatát – az igazi áttörés az lenne, ha már a ruhák is maguktól kúsznának be a dobba –, de egészen új megközelítést ad a szennyeskosár kiürítésének. Van egy beépített érintőképernyője, amely egyrészt meglehetősen szépen mutat, másrészt egy nagyon hasznos szolgáltatást rejt magában. Egy WiFi-egység segítségével a mosógép felett már az okostelefonnal is gyakorolhatjuk a hatalmunkat, ha letöltjük hozzá a Smart Control nevű alkalmazást. Változtathatunk a mosási cikluson, elrendelhetünk szünetet, de természetesen értesítést kapunk arról is, hogy mikor fog lejárni a mosás.



Tablet a konyhában
A franciák elkészítették az első táblagépüket, amely konyhai használatra termett. Praktikus, hogy egy kéznyújtásnyira vannak a receptek – egészen pontosan egy érintésre –, de a tervezéskor gondoltak arra is, hogy bizony ahol főznek, ott nem könnyű tartani a tisztaságot. Ezért a tablet felülete könnyen törölhető, tisztítható, és míg készül az ebéd, megírhatunk pár e-mailt, megoszthatjuk az ismerőseinkkel, hogy ma mi lesz vacsorára, de ha szórakozásra vágyunk, megnézhetjük a kedvenc sorozatunk egyik epizódját is. Többfogásos étkezés esetén egy egész estés film is belefér.

Mobil konyha
Akár maradunk a jól bevált recepteknél, akár újakkal akarunk kísérletezni, a Dragan Trenchevski által tervezett Electrolux mobil konyha a legizgalmasabb segítség lehet. Egy 4 rétegű indukciós főzőlap, egy vágódeszka és egy érintőképernyős számítógép ötvözéséből készült. Talán ez lehet a konyhai multifunkcionalitás csúcsa, bár tapasztalt háziasszonyokban rögtön felmerülhet a kérdés: mi lesz a sercegő olajjal és a felszabaduló gőzökkel? A kivitelezés talán nem tökéletes, de a koncepció nagyon is figyelemre méltó.

Konyhai riasztó (Digital Hourglass)
Ha kész az ebéd vagy a vacsora, akkor már csak az étel elfogyasztása van hátra, de ez sokszor várat magára. Előfordul, hogy a család többi tagjának „még van egy kis dolga, de mindjárt jön”, és az étel szépen ki is hűl, mire mindenki az asztalhoz ül. Jobb esetben pedig nem bosszantják a háziasszonyt olyan megjegyzésekkel, hogy talán kicsit hideg, ami a tányérra került. Nos, az ilyen helyzetek elkerülésére született meg a homokóraformát öltő digitális konyhai „riasztó”, amelynek kimondott célja, hogy együtt tartsa a családot, legalább az étkezések idejére. A beépített szenzor érzékeli a konyhai aromákat, és értesíti a családtagokat az okostelefonra vagy laptopra küldött üzenet segítségével arról, hogy lassan kést-villát kell majd ragadni. De a szakács maga is kaphat egyet, ha túlfőzi az ételt.

Digitális bordugó (Winery Digital Stopper)
A főzés és az étkezés után jöhet a megérdemelt pihenés, például egy kis bor társaságában. Itt egy hasznos kütyü, amely biztosan elnyeri a borkedvelők tetszését. Ez a digitális dugó az üveg nyakába helyezve egy szenzorral érzékeli a bor hőmérsékletét, de a lejárati dátumot is időben megküldi WiFin keresztül az okostelefonunkra. Így biztosan lesz mivel lazítani a dolgos nap végén.

Korábbi bejegyzések:

Dizájn reggelire (első rész)

Dizájn reggelire (második rész)

Szöveg: Gönczi Petra