Marie Claire Expressz :: László Krisztina

2012. február 15.

A Marie Claire főszerkesztője. Több nyelven beszélő világutazó, gondos édesanya, talpraesett feleség, megértő és következetes főnök, művelt nagyvárosi nő és érzékeny olvasó, de hogy a konyhában is csillagos ötös mesterszakács, arról a legutóbbi szerkesztőségi karácsonyon győződhettünk meg végérvényesen. Hab a tortán (és nem engedjük, hogy ezt kihúzza), hogy a nemzetközi Marie Claire-ek főszerkesztői találkozóin messze maga mögött hagyja a mezőnyt, ami a külcsínyt illeti. Summa summarum: büszkék vagyunk rá. De a java csak most jön…

1. Ha született volna lányod (is), mi lenne a neve?
Jaj de jó lett volna! Mindig szerettem volna még egy kislányt is, fiús anyuka lévén ez örökké vágyam marad. Cilinek hívnák, szőke haja és kék szeme lenne. (A fiaim barna hajúak és fekete szeműek.) Szabó Magda Für Elise regényét olvasva szerettem bele ebbe a névbe. Olyan kislányt szerettem volna, mint amilyen Cili volt a könyvben.

2. Jean-Paul Belmondo vagy Alain Delon?
Egyik sem. Szeretem a franciákat, beszélem a nyelvüket, éltem is közöttük, ismerem a kultúrájukat. Talán pont ezért nem vágyom erre a két felfuvalkodott, hiú macsóra. Még akkor sem, ha fiatalkorukban rettentően sármosak voltak.

3. Életed legrosszabb vására, vétele?
Huszonévesen egyedül kimentem Németországba autót venni. Persze, hogy rám sóztak egy tragacsot, ami már a magyar határnál bemondta az unalmast. Annyit költöttem rá, amennyiből egy új autót is meg lehetett volna venni.
4. Ha bárkivel cserélhetnék egy napra…
Elégedett vagyok a saját életemmel. A gyerekkori énemmel cserélnék talán, szívesen lennék az a hisztis kis ötéves lány, aki előtt még minden lehetőség nyitva áll. Aki nem ismeri azt a szót, hogy felelősség, csak élvezi, hogy mindenki imádja.
5. A Balaton a Riviéra?
Nekem a Balaton a Riviéra. Egyértelműen. Minden vágyam, hogy egyszer oda költözhessek, és reggelente a teraszomról nézzem a napfelkeltét a tó felett.
6. Kis feketéből hány lóg egy főszerkesztő gardróbjában?
Egy. A kötelező kis fekete. Én színpárti vagyok. A fekete a gyász színe, az élénk színek az életéi. Inkább színes ruhákban járok.
7. Bátraké a szerencse?
Nem értek vele egyet. Óvatos duhaj vagyok.
8. Burgundiai vagy bordeaux-i bor?
Bármelyik. Imádom a vörösbort, persze csak mértékkel.
9. Az első parfümöd életedben?
Cacharel Noa. Gimnazista koromban a Konsumexben vettük dollárért. Nagy kincs volt az akkoriban. Évekig használtam, jó sokat belőle. Messziről megérezték az osztálytársaim, amikor elhaladtam a folyosón mellettük.
10. Ilyen volt a reggel, mielőtt először léptem be főszerkesztőként az irodába…
Megcsíptem magam, hogy érezzem, nem álmodom. Magamra csuktam az ajtót, és próbáltam elhinni, hogy mától én vagyok a magyar Marie Claire főszerkesztője. Ma, három év elteltével, amikor sokszor bedarál a munkahely, és néha rutinszerűen végzem a feladataimat, megpróbálom felidézni ezt az érzést, és ettől rögtön másként látom a munkámat és benne magamat. 
11. A férfi, akiért kamaszkorodban bármit megadtál volna?
Több is volt, de ma már mindez lényegtelen. Maradjon az én kis emlékem, ettől még értékesebb.
12. A sminktermék, amely nélkül egy tapodtat se?
Fekete szemceruza. Reggelente „szemet varázsolok” vele magamnak.
13. 2012-ben biztosan…
Nem engedem, hogy legyőzzön a magyar valóság.
+ 1. A legeslegszebb magyar szó?
Aranyom. Szépen hangzik, a mély magánhangzók melegséget sugallnak. Akkor szoktam használni ezt a szót, amikor valakitől nagyon meghatódok.
Rengeteg Marie Claire, személyes fotó, ahogy illik