Modellsztorik – régen és ma (VII. rész)

2012. február 15.

Jean Shrimpton – A 60-as évek legszebb arcú modellje


Hosszú, szőke haj, jellegzetes frufru, hatalmas szemek és eszméletlen hosszúságú szempillák. Jean Shrimpton tudta, mitől döglik a légy. Az 1942-es születésű angol sztár a 60-as évek egyik legfelkapottabb modellje volt, és egyáltalán nem véletlenül.


Modellkarrierjét 1960-ban kezdte. Még csak 17 éves volt ekkor, de fényképeit máris a Vanity Fair és a Harper’s Bazaar hasábjain tudhatta. A 60-as, 70-es éveket átívelő pályafutása alatt megkapta a „világ legjobban fizetett modellje”, a „leghíresebb modell”, a „világ legtöbbet fényképezett modellje” és a „világ legszebb arca” címet is. 1963-ban egy ismert divatmagazin az év modelljének választotta, de több elismerést is begyűjtött az évek során.


Emellett a londoni szvingstílus szimbóluma lett – rengeteg reklámban, sőt még naptárakban is felbukkant. Feltűnt például a Revlon modelljeként és a Kellogg’s kukoricapehely arcaként is. Utóbbi kapcsán ismerkedett meg későbbi fotós férjével, David Bailey-vel, akit – egy szenvedélyes viszony után – lecserélt Michael Cox színészre. Bailey-vel töltött ideje azonban mély nyomot hagyott az utókorban: 2012 januárjában egy drámai film jelent meg a BBC rendezésében, amely a modell és a fotós kapcsolatáról szól.

Érdekesség, hogy Jean egyike volt azoknak, akik világhódító útjára indították a minit. Méghozzá úgy, hogy egy angliai derbin falatnyi szoknyában jelent meg, amin a média természetesen ledöbbent, és a kis ruhadarab máris rivaldafénybe került.