A divatfotózás nagyágyúi – Első rész

2012. február 22.

Mario Testino – A jótékonykodó divatfotós


A perui származású Mario Testino Londonban ásta magát bele a fotográfia rejtelmeibe. Nem sokkal Angliába érkezése után már több, neves divatmagazinnak készíthetett képeket, és máig rengeteg felkérést kap különböző divatlapoktól – csak hogy néhányat említsünk: Vanity Fair, V Magazine, GQ, Vogue.



Ezek mellett természetesen a legnagyobb divatházaktól is sorra kap felkéréseket. A Burberry több kampányát – köztük az idei tavaszi–nyárit – is ő készítette, de a Calvin Klein, a Hugo Boss, a Chanel, a Gucci, a Versace és számtalan más nagy márka szerepel a munkaadói sorában.


Testino kilenc könyvvel is büszkélkedhet, több kiállítása is nyílt a világ különböző pontjain, galériákban, illetve múzeumokban egyaránt. A Portrék címet viselő tárlat például országról országra vándorolt: megjárta Londont, Milánót, Amszterdamot, Edinburgh-t, Tokiót, Mexico Cityt és Limát is.
Életútját röviden áttekintve nem csoda hát, hogy Testino több fotográfiai elismerést és díjat besöpört már pályafutásának kezdete óta. Ráadásul felkéréseket kapott a királyi családoktól is, így többek között képeket készíthetett a walesi hercegről, Vilmos és Harry hercegről, illetve a norvég és a távol-keleti uralkodócsaládok tagjairól is.


Testino karitatív tevékenységet is végez, például tagja Elton John AIDS-ellenes alapítványának, pár évvel ezelőtt pedig Peruban segített a rászoruló gyerekeknek, illetve 2007-ben az árvíz által sújtott területeken élőknek is.
(www.mariotestino.com)