Marie Claire Expressz :: Gyárfás Dorka

2012. február 22.

Ismerős lehet a tévéből vagy a rádióból, de írásaival is több helyütt találkozhatunk. Legújabban pedig blogol is. Nagyon szereti a filmeket – nézni és írni is róluk. Általában jellemző rá, és ezért is szeretünk vele dolgozni, hogy nagyon alapos az információgyűjtésben, írásainak pedig összeszedett, világos gondolatmenete van. A Marie Claire-ben ő írt a magyar parlament női képviselőiről, legfrissebb cikkében pedig a gyereknevelés nehéz kérdéseit feszegeti. Utóbbival kapcsolatban bőven van saját tapasztalata is: két eleven kisfiú anyukája.

1. Az első vagy az utolsó oldalon kezded el olvasni az újságokat?
Utolsó. Szerintem borzasztó fontos, hogy egy lapnak az utolsó oldala is értékes felület, azt is ötletesen, tartalmasan kell kitölteni. A Marie Claire ebből a szempontból (is) száz százalékig megfelel az elvárásaimnak!
2. Ha nem újságíró lennék, akkor…
Grafikus – de mivel kielégíthetetlen kíváncsiság és olthatatlan közlésvágy él bennem, a grafika megmaradt az álmodozás és a rajongás szintjén.

3. Miről szólt a legelső cikked, amelyik megjelent a sajtóban?
Ciki, de nem emlékszem. 16 évesen írtam, és a szüleim azt javasolták utána, hogy inkább ne próbálkozzak ezen a területen. Egy ifjúsági lapban jelent meg.
4. Berlin vagy New York? 
Egyértelmű: Berlin!
5. A jó filmkritikus…
…nemcsak véleményt mond, de elemez is. Az írása után könnyen eldöntheti az olvasó, hogy érdemes-e megnéznie a filmet, vagy sem – tehát egyértelműen fogalmaz. És persze szórakoztatóan.
6. A jó riporter pedig…
…örökké kíváncsi, gyors és pontos. Nagyon fontos a lényeglátás és az empátia, de néha a kíméletlenség is. Én szakmai értékek szempontjából régimódi vagyok, ezért abban is hiszek, hogy a jó riporter nem tolakodik előtérbe.
7. Hány blogot olvasol rendszeresen, és melyek ezek?
Az elmúlt évben rákaptam a street fashion blogokra, de úgy érzem, mostanra telítődtem velük, lassan lejövök erről a szenvedélyről. Most a politikai blogokat bújom, amelyik csak a Facebookon szembejön. És újabban a saját blogomat – www.thinkerbell.hu – olvasom rendszeresen, mert folyton korrigálom a bejegyzéseket. 
8. Melyik filmet láttad annyiszor, hogy már fejből tudod a párbeszédeket?
Nem férne ki, olyan sok van. Kamaszkoromban a húgommal az egész délutánt azzal töltöttük, hogy videóztunk, és képesek voltunk ugyanazt a filmet kétszer egymás után megnézni. Hurrá, nyaralunk!, Hannah és nővérei, Szoba kilátással, Fenyvestábor, Angyal a földön, Sörgyári Capriccio, Esős vasárnap – a legkülönfélébb nemzetiségű és műfajú filmek szerepeltek közöttük. 
9. Ha részt vehetnél egy film készítésében, mit csinálnál benne legszívesebben?
Szerepelnék benne. Egyszer kipróbálnám.
10. A három meghatározó könyv az életemben…
Fehér Klára: Mi szemüvegesek (az első könyv, amelyet egyedül elolvastam, és örökre a könyvek szerelmesévé tett), Isaac Bashevic Singer: New York árnyai,  Ljudmilla Ulickaja: Daniel Stein, a tolmács.
11. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond?
Még nem tudom, az enyémek csak három és fél évesek. Tényleg sok a gond, de soha nem ez jut eszembe róluk.
12. Melyik filmet várod leginkább 2012-ben?
Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjét.
13. 2012-ben biztosan…
…újra járni fogok balettra!
+ 1. Rudolf Péter vagy Kulka János?
Jaj, ne! Mindkettejükért rajongok.

Kapcsolódó bejegyzés:

Gyárfás Dorka kritikája az Egy hét Marilynnel című filmről