Modellsztorik – régen és ma (IX.rész)

2012. február 23.

Peggy Moffitt – Aki divatba hozta a monokinit


Peggy Moffitt 1939-ben született Kaliforniában, Jack Moffitt forgatókönyvíró lányaként. Már fiatalkorában is keményen tanult és dolgozott; 15 éves koráig délelőttönként egy speciális iskolába járt, délutánonként pedig egy butikban volt eladó. Kirepülve a családi fészekből, New York felé vette az irányt és beiratkozott egy dráma iskolába, ahol táncot és színművészetet tanult. 2 évvel az iskola befejezése után Los Angelesbe költözött, ahol 1955-ben debütált filmjével, a You’re never too young-gal.



1985-ben ismerkedett meg William Claxton fotográfussal, aki egy lemezének borítóját készítette ekkoriban. A sikert azonban Peggy életébe nem a képkreátor William hozta, hanem Rudi Gernreich divattervező. Rudi nevéhez fűződik ugyanis a monokini feltalálása, ráadásul a tervező Peggy-t választotta meg a falatnyi ruhadarab modelljének. Ettől kezdve Rudi a lányt múzsájának tekintette és hosszú, bensőséges munkakapcsolatuk gyümölcseként, halála után Peggy-re maradt a cég igazgatása.






A modell később olyan emberekkel dolgozott együtt, mint Rei Kawakubo, a Commes Des Garcons tervezője. 2003-ban együttműködésükből egy kollekció is született: pólókat és nadrágokat dobtak a piacra; előbbiekre természetesen Peggy arcképe és neve került.