Aláírásgyűjtés a bántalmazott nőkért

2012. március 08.

Újra elindul az aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak megfékezésére. 2010-ben Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke kezdeményezésével már volt erre próbálkozás, ám akkor néhány száz aláírás híján nem indulhatott útjára a népi kezdeményezés. Idén újra nekifutnak és ezúttal az Avon is az ügy mellé állt, hogy összegyűljön az 50 ezer aláírás május 1-ig.

Palácsik Tímea, Varga Edit, Ördög Nóra, és Zsédenyi Adrienn a sajtótájékoztatón


Az aláírásgyűjtés célja az, hogy a családon belül elkövetett erőszak önálló törvényi tényállás legyen, így a büntetőeljárás hivatalból és nem magánindítvány kapcsán indulna. Jelenleg ugyanis nincs ilyen kategóriájú bűncselekménytípus, pedig egy új szabályozás a szakemberek szerint csökkenthetné a bántalmazások, gyilkosságok számát. A Patent Jogvédő Egyesület szintén régóta foglalkozik a nők elleni erőszak témájával, nőnapi közleményükben ők is hangsúlyozzák, mennyire fontos lenne a megfelelő törvényi védelem a szexuális erőszak áldozatai számára. A jelenleg létező eljárásban ugyanis „áldozathibáztató” gyakorlat érvényesül, ami sok áldozatot elrettent attól, hogy a hatóságokhoz forduljon, vagy épp a per során érezhetik úgy, hogy nem tisztelik őket emberi méltóságukban.

Az Avon Magyarország elsősorban tanácsadói hálózatának erejében bízik, tanácsadóik önként vállalkozhatnak arra, hogy biztassák vevőiket a kezdeményezéshez való csatlakozásra. Emellett rendezvényeiken és reklámfelületeiken is hirdetik az ügyet, valamint elindítottak egy vírusfilmet is, melynek célja, hogy az internetet bejárva szintén felhívja a figyelmet a téma aktualitására.

Az aláírásgyűjtő ívet itt lehet letölteni.

Szöveg: Gönczi Petra